zaterdag 13 maart 2010

Finland herdenkt einde Winteroorlog

HELSINKI - Vandaag is het op de kop af 70 jaar geleden dat voor Finland de beruchte Winteroorlog eindigde. Gedurende dit conflict tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren de Finnen grote stukken territorium aan de Sovjet-Unie.

Bij veel inwoners van Finland staat 13 maart 1940 in het geheugen gegrift. Een zwarte dag in hun geschiedenis. Ruim drie maanden lang hadden Finse troepen met de moed der wanhoop tegen een gigantische Russische overmacht gestreden. Maar uiteindelijk viel voor hen het doek. Ondanks een circa viermaal groter leger (van ongeveer 1 miljoen soldaten) hadden de Sovjet-Russen enorme moeite met de strijdlust van de kleine buurman. Onder meer door de strenge winter, de slecht voorbereide Russische troepen en een uiterst effectieve guerillatactiek van de Finnen duurde deze oorlog langer dan Stalin had begroot.

Capitulatie
Toch gooide Finland uiteindelijk op 13 maart middels de Vrede van Moskou de handdoek in de ring. Met de capitulatie gingen forse landsgebieden (Karelië in het zuidoosten, Salla in het oosten, Kalastajasaarento in het noordoosten en diverse eilanden en schiereilanden in de Finse Golf) over in Russische handen. Vandaag ontving staatshoofd Tarja Halonen oorlogsveteranen en vrijwilligers uit Zweden en Estland voor een herdenkingsceremonie op het presidentiële paleis. Ook vertegenwoordigers van de vrouwelijke soldaten (de Lotta's), nabestaanden van de gesneuvelden en oorlogskinderen waren bij de plechtigheid aanwezig.

Noodlanding Deens vliegtuig door brand aan boord

KOPENHAGEN/MALMÖ - Een toestel van de Deense luchtvaartmaatschappij Cimber Sterling heeft gisteravond een noodlanding moeten maken. Aan boord was brand uitgebroken.

Het vliegtuig was met 33 passagiers op weg van luchthaven Kopenhagen Kastrup naar Litouwen. Zestien minuten na de start brak in een van de panelen boven de stoelenrijen brand uit. Omdat het toestel net Malmö was gepasseerd, besloot de gezagvoerder om naar deze Zuid-Zweedse stad terug te keren en een noodlanding te maken op luchthaven Sturup. Alle inzittenden bleven ongedeerd en zijn na afloop door een traumateam opgevangen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden