donderdag 19 augustus 2010

Finse politie beschouwt saunadood toch als misdrijf

HEINOLA - De politie in Finland ziet in de dood van een Russische deelnemer aan het WK saunazitten toch aanleiding om onderzoek naar een misdrijf in te stellen.

Op zaterdag 7 augustus namen de Fin Timo Kaukonen en de Rus Vladimir Ladyzhenskiy plaats in de wedstrijdsauna van Heinola voor de eindstrijd van het ludieke WK saunazitten. De finale zou uitmaken wie zich de ware mondiale meester van het zweethok mocht noemen. Maar het feest sloeg al vlot om in een drama. Na zes minuten zweten staakten de organisatoren het evenement en openden alras de deur; Kaukonen en Ladyzhenskiy waren van de hitte in elkaar gezakt. Enkele ogenblikken later overleed Ladyzhenskiy, terwijl Kaukonen met zware brandwonden werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Meteen al krabten de initiatiefnemers zich achter de oren en gingen er stemmen op dat deze WK-editie de allerlaatste zou zijn. Heinola - en daarmee ook Finland - was een illusie armer.

Redenen
Echter, daarmee is het boek nog niet uit. Aanvankelijk zag de politie geen redenen om te denken aan een misdrijf. Maar gistermiddag meldden de Finse media dat de gebeurtenis nu toch wordt gezien als dood door schuld, het toebrengen van lichamelijk letsel en grove nalatigheid. "Meerdere personen zijn verdacht", zegt Timo Pirinen, rechercheur van de Finse politieregio Oost-Uusima. Pirinen voegde 'dood door schuld' toe aan het rijtje nadat hij de video-opnamen van de bewuste finale en gegevens over de sauna had gezien. De politie zal binnenkort beginnen met het verhoren van getuigen en verdachten. Eén aspect waar de politie zich extra over zal buigen, is het contract dat de deelnemers hebben moeten ondertekenen en waarmee ze instemden op eigen verantwoording mee te doen en de organisatie vrijwaarden van het betalen van eventuele schadevergoedingen. Overigens hebben rechercheurs Kaukonen nog altijd niet kunnen spreken over wat er tijdens de dramatische wedstrijd plaatsvond. De Finse finalist wordt nog steeds in het ziekenhuis verpleegd voor de brandwonden die hij opliep.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden