donderdag 7 januari 2010

Zweedstalige Finnen: onze spraak blijft officiële landstaal

HELSINKI - Het antwoord van de Zweedstalige Finse gemeenschap op de recente enquête die werd gehouden door Finse kranten, heeft niet lang op zich laten wachten. De sprekers van het Zweeds willen dat hun idioom een officiële taal van Finland blijft.

Vorige week ondernam een reeks Finse kranten het voortouw om de meningen van de Finnen te polsen inzake het verplichte Zweedse onderwijs op school (zie ook: 3 januari). Daaruit bleek dat de meeste Finnen genoeg hebben van die gedwongen lessen. Tweederde wil zelf een extra taal kunnen kiezen. Zeker in het oostelijk deel van Finland ziet men liever Russisch als vak. De Zweedse afdeling van televisie- en radio-omroep YLE gaf daarop meteen tegengas. Åbo Akademi, de Zweedstalige universiteit van Turku, kreeg opdracht de opiniepeilingen uit te voeren en kwam vandaag met de resultaten op de proppen.

De enquête toonde aan - uiteraard niet onverwacht - dat de Zweedstaligen daar haaks tegenover staan. Voor 95 procent van de Zweedse Finnen is er geen twijfel over mogelijk dat hun spraak een landstaal blijft. Slechts drie procent vindt het wel best wanneer Zweeds zou worden gerekend tot een minderheidstaal. Twee procent heeft geen mening. Daarbij komt dat 71 procent van de respondenten het Zweeds als verplicht vak op een Finse school wil blijven zien. Wel staan de ondervraagden uit een tweetalige gemeenschap waar het Fins domineert liberaler tegenover de keuzevrijheid op school. Zij hebben minder problemen te accepteren dat Zweeds geen verplicht vak is dan inwoners van plaatsen waar Zweeds de overhand heeft.

Noorwegen noteert record elektriciteitsverbruik

OSLO - Wederom zijn vanacht kouderecords in Noord-Europa aan diggelen gegaan. Met name in de binnenlanden van Noorwegen en Zweden vriest het dat het kraakt. De Noorse energieproducenten melden het hoogste elektriciteitsverbruik allertijden.

Gisteren schreef deze webkrant al over de ijzige toestanden in het noordelijkste deel van ons continent. Zo zonk het kwik in het midden van Noorwegen naar -41 graden Celsius. Niet zo verwonderlijk dat de energieleveranciers nu een nieuw record aan elektriciteitsverbruik melden. Gisterochtend tussen 9 en 10 uur piekte de stroommeter volgens overheidsbedrijf Statnett 24 miljoen kilowattuur, het hoogste verbruik ooit. Ook de gasdivisie van Statoil brengt het nieuws over een forse groei in afname van aardgas. Vooral de verkoop aan Groot-Brittannië is enorm gestegen. De prijs voor een kubieke meter gas is op de Britse markt al 50 procent hoger vergeleken met die van begin december.

Gekraakt
Eveneens in Zweden werden records letterlijk gekraakt. Zo brak de temperatuur op het vliegveld van Hemavan in de Lapse bergen een nieuw record voor deze winter, te weten -38,8 graden. Afgelopen nacht daalde het kwik daar nog verder: -40,8 graden. Verwacht wordt dat de kou nog enkele dagen aanhoudt. ,,Komende nacht wordt het helder weer in Norrland, Dalarna en het noorden van Värmland. Lokaal kan de temperatuur dalen tot -40", verklaart meteorologe Jannike Geitskaret. ,,Sinds de jaren 80 is het niet meer zo koud geweest. De oorzaak hiervan is de Siberische wind die vrij spel heeft over Noord-Scandinavië."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden