donderdag 4 maart 2010

Havenstaking Finland uitgebroken

HELSINKI - In navolging van de collega's in de transportsector zijn vandaag ook de Finse havenarbeiders in staking gegaan.

Afgelopen nacht liepen de onderhandelingen tussen vakbond en werkgevers over loonsverhoging vast, waarop de arbeiders hun werk neerlegden. Naar verwachting is 80 procent van de Finse import en export stil te komen liggen. Het bedrijfsleven in Finland heeft berekend dat door de staking de uitvoer van het land een dagelijks verlies draait van 100 miljoen euro. Ook de voorraad aan importproducten zoals verse groente en fruit zal vlot zijn uitgeput. Premier Matti Vanhanen heeft zich tot de partijen gewend en gevraagd om de problemen snel op te lossen. Volgens hem bestaat er een risico dat het conflict zich uitbreidt. Overigens is het busverkeer dat sinds dinsdagavond staakte vandaag weer op gang gekomen. Zowel de transportvakbond als de werkgeversorganisatie ging akkoord met een plan dat een bemiddelaar hen had voorgelegd.

Tientallen schepen muurvast in pakijs Oostzee

STOCKHOLM - De winter in Scandinavië lijkt voorlopig nog niet voorbij. Vandaag vroor zeker een vijftigtal vaartuigen vast in het ijs van de Oostzee.

Vooral de Botnische Golf, het noordelijkste deel van de Oostzee, is bedekt met een dikke ijslaag. Op sommige plaatsen liggen ijsmuren met een dikte van 4 meter, terwijl ze onder de waterspiegel zelfs 10 meter dik zijn. Desondanks voeren veel schepen vandaag uit en ontmoetten vrijwel onmiddellijk de reusachtige obstakels. Een van hen is de veerboot Amorella van de rederij Viking Lines met ongeveer 950 passagiers aan boord. Het schip kwam muurvast te zitten. De ijsbrekers die op weg waren om Amorella vrij te krijgen, raakten eveneens klem in het dikke pakijs. Zoals het er nu naar uitziet, ligt de veerboot hier sowieso nog de gehele nacht.

Besparende leerlingen beloond met pannenkoeken

GOTENBURG - Om iets te doen aan de hoeveelheid eten die tijdens iedere lunch werd weggegooid, voerde een school in het Zweedse Gotenburg een beloningssysteem in voor leerlingen: pannenkoeken.

Indien de leerlingen hun hoeveelheid afval zouden halveren, dan zou de school op pannenkoeken trakteren. Aan de muur hing een diagram waarop de strijd tegen het weggooien van eten was te volgen. Het foefje werkte prima. Een paar weken geleden werd het doel van de actie bereikt en kregen de leerlingen hun beloofde pannenkoeken geserveerd. De school is nu zo enthousiast geworden dat er wordt beraadslaagd over nieuwe besparingsideeën.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden