dinsdag 27 april 2010

Helsingborgs IF stabiel op titelkoers

SÖLVESBORG - In de Allsvenskan stoomt Helsingborgs Idrottsförening overtuigend door richting een uitstekend seizoen in de Zweedse eredivisie. Uit in Sölvesborg versloegen de Skåningers promovendus Mjällby AIF met 1-0.

De Zweedse profcompetitie is nog maar acht speelronden oud, maar nu al lijkt de titel in ieder geval in zuidelijke richting te gaan. Behalve koploper Helsingborg (22 punten) dingt ook provinciegenoot Malmö FF (17 punten) nadrukkelijk mee om de bovenste plaats. De ploeg van middenvelder Rick Kruys (ex-FC Utrecht) was in eigen huis met 2-1 te sterk voor Djurgårdens IF. Grote titelfavorieten als IFK Göteborg, AIK Solna en Kalmar FF laten het vooralsnog helemaal afweten in de Allsvenskan. IFK ging uit schlemielig met 1-2 onderuit in de ontmoeting met het onderaan bungelende Åtvidabergs FF. Ook op de achtste speeldag lukte het AIK niet om voor het eerst dit seizoen op eigen gras te winnen; tegen BK Häcken kwamen de landskampioenen niet verder dan 1-1. Voor Kalmar valt er momenteel eveneens weinig eer te behalen, de Röda Bröder (Rode Broeders) gingen in Gotenburg op bezoek bij GAIS en pakten daar een punt: 2-2. De equipe uit Småland bezet met in totaal vijf punten slechts de voorlaatste plaats.

Denemarken
FC Kopenhagen is niet ver verwijderd van titelprolongatie. De Deense hoofdstedelingen zegevierden thuis met 2-0 over Aalborg BK en hebben na 29 speelronden nu 59 punten. Directe achtervolger Odense BK won eveneens, 1-0 tegen Silkeborg IF, maar kijkt nog steeds tegen een kloof van zes punten aan.

Noorwegen
Grote verrassing op het hoogste platform van het Noorse betaald voetbal is Tromsø IL. De Noord-Noren voeren na de knappe 3-2 uitzege bij Molde FK voor de tweede achtereenvolgende week de ranglijst van de Tippeligaen aan en hebben negentien punten verzameld. Aalesunds FK volgt op twee punten afstand. De Tangotrøyene (de Tangoshirts) versloegen uit Sandefjord Fotball nipt met 1-0. Het vermaarde Rosenborg BK - met 21 landstitels recordhouder van Noorwegen - beging opnieuw een halve misstap. Thuis tegen Lillestrøm SK bleven de kampioenen op 0-0 steken en moeten zich met zestien punten en een derde plek tevreden stellen.

Nieuwe aswolk onderweg naar Noord-Europese vasteland

REYKJAVIK/OSLO - Een nieuwe aswolk uit de bekende IJslandse vulkaan is op weg richting het vasteland van Scandinavië. Niettemin wordt het vliegverkeer voorlopig geen beperkingen opgelegd.

Noorse autoriteiten verwachten dat de aswolk vanavond over Zuid-Noorwegen ligt. Toch blijven luchthavens in die regio gewoon in bedrijf, aangezien de dichtheid van de stof al veel minder is dan aan het begin bij de uitstoot. Wel zijn vandaag de vliegvelden in IJsland zelf gesloten. Keflavik, de luchthaven van Reykjavik, is nog tot nader order open voor enkele vluchten, maar ook hier bestaat de prognose dat nieuwe ladingen as uit de vulkaan Eyjafjallajökull het luchtvaartverkeer van en naar de hoofdstad spoedig stil zal leggen. Vluchten zullen zodoende worden omgeleid naar Akureyri, in het noorden van IJsland. "Het vliegverbod geldt momenteel voor grote delen in IJsland en in een gebied tot aan de Faeröer", verklaart Ove Narvesen, woordvoerder van de Noorse luchtvaartautoriteiten Avinor.

Vooruitzichten
De kersverse vooruitzichten van het Britse weerbureau Met Office tonen dat de aswolk een gebied langs de kust van Nordmøre, ten zuidwesten van Trondheim, tot een omgeving ten zuiden van Bergen bedekt. In het Noorse binnenland strekt de wolk zich uit tot aan het zuiden van het Oslofjord. Mogelijk ligt er morgen tevens een sliert landinwaarts boven Zweden. Eurocontrol, de Europese organisatie voor veiligheid in de luchtvaart, heeft voor ons continent bepaald dat het nu aan de luchtvaartmaatschappijen zelf is te besluiten om wegens de nieuwe aswolk wel of geen vluchten te annuleren.

Papierstaking Zweden voorbij

GOTENBURG - Krantenlezers, toiletbezoekers, kantoorpersoneel en alle anderen die wel eens papier tussen de vingers hebben, kunnen met een gerust hart hun ding blijven doen. De staking in de Zweedse papierindustrie is over.

Veel papier in de Lage Landen is afkomstig uit Scandinavië waar vooral Zweden en Finland toonaangevende producenten zijn. De uitbraak van stakingen in de Zweedse papierindustrie bijna twee weken geleden had op de langere termijn gevolgen kunnen hebben voor de leverantie aan onder meer Nederland en België. Vastgelopen onderhandelingen over algemene loonstijging, een extra verhoging voor kleinverdieners, het aanstellen van uitzendkrachten en de financiële toekomst van werknemers in deze productietak was de aanleiding van de werkonderbreking. Maar gisteravond bereikten de pratende partijen, Pappers en Skogsindustrierna - de vakbonden voor respectievelijk de papierarbeiders en de fabrieken - toch een overeenkomst. In totaal waren circa 3000 werknemers van zes grote papierfabrieken in staking. Zij krijgen nu over een periode van 22 maanden 3,3 procent meer salaris gestort.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden