donderdag 24 juni 2010

Rood-witte massa ziet uitschakeling in hartje Kopenhagen
KOPENHAGEN - De stemming zat er voor aanvang van de laatste WK- groepswedstrijd tussen Japan en Denemarken goed in op Rådhuspladsen in het centrum van Kopenhagen. Duizenden voetbalfans kleurden de straten van de hoofdstad rood en wit.

Op een levensgroot scherm keek de massa naar de verrichtingen van hun drenge (jongens). Het Deens voetbalelftal ging tegen de Japanners zijn Waterloo tegemoet. Onder meer door een tweetal vlijmscherpe vrije trappen zegevierde Japan met 3-1. Maar Denen zijn sportieve verliezers en problemen in Kopenhagen deden zich na afloop dan ook niet voor. Opvallend was wel dat de Deense krant B.T. doelman Thomas Sørensen volledig verantwoordelijk hield voor het fiasco. De onfortuinlijke goalie kreeg als cijfer niet meer dan een -3 uitgedeeld...

Scepsis euro in Denemarken op recordhoogte

KOPENHAGEN - Nooit tevoren waren de Denen zo sceptisch over de euro als nu het geval, zo blijkt uit een opiniepeiling uitgevoerd door Danske Bank.

Het gat tussen het ja- en nee-kamp voor wat betreft de Europese munt is deze maand gegroeid. Volgens de Danske Bank hebben de tegenstanders van de euro thans de grootste voorsprong sinds de peilingen in 1999 begonnen. De recente economische recessie bezorgde de Europese valuta eerder nog wind in de zeilen, maar op het ogenblik heeft de schuldencrisis in Zuid-Europa de Deense opinie gekeerd. Slechts 32,1 procent van de Denen zegt heel zeker 'ja' te stemmen indien een referendum over de euro zou plaatsvinden. Daarentegen toont 47,8 procent van de bevolking zich juist negatief. De laatste keer dat er in Denemarken over de euro werd gestemd was in het jaar 2000.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden