dinsdag 9 februari 2010

Walrus aangespoeld op Deense westkust

NØRRE FJAND - Denemarken heeft bezoek gekregen van een, in deze contreien, uiterst zeldzame gast. Op een strand aan de westkust spoelde eerder deze week een circa 400 kilo zware walrus aan.

Dat de natuur de laatste tijd aardig in de war is, daar hoeven we niet expliciet op in te gaan. Maar een walrus op het strand van Jutland is wel een heel buitenissig verschijnsel. Het dier komt normaal gesproken alleen voor in de Noordelijkse IJszee, zoals bij Spitsbergen, Groenland en Siberië. Geen wonder dat wandelaars langs het Nissum Fjord dan ook raar opkeken toen ze de twee meter lange walrus zagen liggen. Daarmee is deze waarschijnlijk nog een jong exemplaar. Volwassen 'slagtandreuzen' kunnen een lengte van drie meter en een gewicht van een ton bereiken.

Verwondingen
Het dier heeft verwondingen aan kop en romp, maar de Deense natuurbescherming en biologen willen hem voorlopig laten bijkomen om af te wachten of hij straks weer op eigen kracht het zeegat vindt. "We hebben besloten de walrus te laten liggen om te zien of hij terugkeert en dus is de omgeving afgezet", vertelt biologe Ragnhild Skov. "Daarom vragen wij bezoekers met klem om zich uit de buurt van de omheining te houden en de walrus met rust te laten, zodat hij niet nog meer gestresst raakt." Slechts twee keer eerder in de moderne Deense geschiedenis spoelde een walrus aan, te weten in 1982 en 1999.

Opnieuw kostenbesparing luchtvaartmaatschappij SAS

STOCKHOLM - Andermaal zet SAS het mes in haar uitgavebudget. De luchtvaartmaatschappij leed in het laatste kwartaal van 2009 een verlies van ruim 150 miljoen euro.

Het Noord-Europese bedrijf gaat sowieso een kostenbesparing van bijna 200 miljoen euro doorvoeren. Bovendien krijgen de aandeelhouders het vriendelijke verzoek voorgeschoteld om een slordige 494 miljoen euro bij te dragen. Met de vakbonden wordt voorts onderhandeld om de uitgaven met nog eens 50 miljoen euro omlaag te krijgen. Zeker al is dat er bij SAS 700 banen gaan verdwijnen. Ondanks de verliezen staat de Zweedse regering alweer klaar om de noodlijdende maatschappij geld toe te schuiven. Een maatregel die logischerwijze niet bijster populair is bij onder meer de Zweedse milieupartij, Miljöpartiet. De groenen zijn van mening dat de centen veel beter besteed kunnen worden aan de uitbreiding van het spoorwegnet. Ze moedigen de regering in Stockholm dan ook aan om SAS te verkopen.

Scherpe kritiek
Norwegian, een naaste concurrent van SAS, richt eveneens scherpe kritiek aan het adres van de Zweedse staat voor de financiële steun. Een stap die het kabinet aanvankelijk helemaal niet wilde nemen. "De behoefte van SAS aan meer kapitaal baseert zich onder meer op het feit dat ze het laatste jaar een agressieve prijsverlaging invoerde", reageert Norwegian-directeur Bjorn Kjos. Maud Olofsson, de Zweedse minister van Economische Zaken, houdt echter voet bij stuk: "Deze investeringen doen wij op puur zakelijke gronden. Dat is een vereiste om van SAS een sterk concurrerende luchtvaartmaatschappij te maken."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden