woensdag 10 maart 2010

Tientallen nieuwe vissoorten gevonden bij Groenland

NUUK/KOPENHAGEN - Groeiende visserij in diep water en een stijgende temperatuur zijn er hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van dat Groenland een hele reeks nieuwe vissoorten mag verwelkomen.

Sinds de laatste telling in 1992 zijn de wateren rondom Groenland 57 nieuwe soorten vis rijker geworden. Dat blijkt uit een inventarisatie die werd uitgevoerd door conservator Peter Rask Møller van het Zoölogisch Museum in Kopenhagen in samenwerking met Deense en Groenlandse wetenschappers. Bij elkaar zijn er thans 269 vissoorten bekend in de wateren van Groenland. "We zijn voorzichting met het verkondigen dat alle nieuwe soorten zijn gekomen vanwege de klimaatveranderingen", zegt Rask Møller. "Maar we kunnen met zekerheid zeggen dat als gevolg van de hogere temperaturen er in elk geval vijf nieuwe soorten zijn aangetroffen. Het gaat om lichtend sprotje, wijting, blauwkeeltje, zeeduivel en adderzeenaald, soorten die ook in Deense wateren voorkomen."

Kakelvers
De 57 nieuwe soorten zijn op verschillende manieren kakelvers te noemen. Onder het totaal bevinden zich namelijk 47 soorten die wereldwijd al bekend waren, maar nieuw in Groenland mogen heten. De overige tien vissen zijn volledig nieuw en nooit eerder door de wetenschap beschreven. Peter Rask Møller durft nog niet te zeggen of de nieuwe soorten blijvers zijn en mettertijd in zulke groten getale voorkomen dat er op gevist kan worden.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden