zondag 17 januari 2010

Denemarken verstrekt gratis heroïne criminele drugsgebruiker

KOPENHAGEN - De Deense overheid heeft genoeg van de misdaad onder drugsgebruikers. Medio februari wordt daarom begonnen met de gratis verstrekking van heroïne aan criminele verslaafden.

Jarenlang hebben politici en deskundigen erover gebekvecht, want het uitdelen van gratis heroïne gaat zoals verwacht niet van harte. Toch is de kogel nu door de kerk; Kopenhagen en Odense beginnen volgende maand met de verstrekking. Esbjerg zal vanaf deze zomer het voorbeeld van respectievelijk de eerste en derde stad van Denemarken volgen. De tweede gemeente van het land, Århus, heeft de knoop nog niet doorgehakt, terwijl het bestuur van Aalborg, een andere grote stad, eerder al voor de eer bedankte. Bij elkaar 230 drugsverslaafden komen in aanmerking voor een shot, hoewel ze daarvoor wel moeten voldoen aan een hele reeks eisen. Het prijskaartje is overigens niet misselijk, het programma gaat ruim 9,4 miljoen euro op jaarbasis kosten.

Eerste Deen sinds 1000 jaar bijgezet op Ásatrú-begraafplaats

ODENSE - Steen Pedersen werd 64 jaar oud. Als eerste Deen in 1000 jaar tijd is hij nu begraven op een speciale dodenakker voor aanhangers van de godsdienst Ásatrú, een voortzetting van het oude Germaanse heidendom.

Lang voor de komst van het christendom naar de Scandinavische landen waren de Noord-Europeanen heidenen. Ze geloofden in goden als Wodan, Donar, Freyja en Ostara. Vanaf omstreeks het jaar 1000 kregen de christenen echter meer vat op het noordelijke deel van ons continent en mettertijd verdween de heidense traditie. In de 19de eeuw stak Ásatrú de kop op als een vervolg op de oude Germaanse godencultuur. De levensbeschouwing werd in 1972 zelfs een officiële godsdienst in Noord-Europa. Denemarken kent vandaag de dag circa 600 aanhangers die vooral in Jylland en op Sjælland wonen.

Gloednieuw
Vorig jaar februari wijdden 100 van hen de gloednieuwe begraafplaats voor Ásatrú-gelovigen in Odense in. De dodenakker is gemaakt van 18 grote stenen in de vorm van een 18 meter lang schip. Een dergelijk ontwerp was zeer gebruikelijk tijdens de bronstijd, ijzertijd en Vikingtijd. De urn met het as van Steen Pedersen werd de eerste begrafenisceremonie op Assistens Kirkegård en dat terwijl hij eigenlijk niet eens een Ase was. "Hij zei tegen mij dat ik mocht bepalen waar zijn urn zou worden begraven", vertelt vriend Ivan Larsen, zelf wél Ásatrú-volger. "Hij was een vrijdenker en geloofde op geen enkele wijze. Maar ik heb sterke gevoelens voor deze plek en vind het bijzonder dat hij hier de eerste is."

Zweedse staatsapotheek monopolist af

GOTENBURG - Voor het eerst sinds 1970 zijn de apotheken in Zweden niet alleen meer in handen van de staat. Vandaag betreedt Medstop als een van de drie nieuwe bedrijven het farmaceutisch toneel.

Vier decennia lang bezat de Zweedse overheid het monopolie op de geneesmiddelenverstrekking. Vanaf vandaag gaat dat gegeven de geschiedenisboeken in en verwisselt Medstop op ruim 60 apotheken in het land het logo van staatsonderneming Apoteket voor zijn eigen. Ook voor twee andere acteurs, Apoteket Hjärtat (208 winkels) en Kronans Droghandel (171 zaken), klinkt op korte termijn het startschot. In totaal worden 600 apotheken verkocht en een aanzienlijk aantal nieuwe winkels staat nog op stapel.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden