dinsdag 23 februari 2010

Noord-Zweden telt recordaantal elanden

STOCKHOLM - Na de omstreden wolvenjacht in januari valt er over de Zweedse fauna eindelijk weer goed nieuws te vertellen. Het noorden van het land telt namelijk een recordaantal elanden.

Sveaskog, het overheidsbedrijf dat de bossen van Zweden beheert, voerde deze winter een inventarisatie uit in de plaatsen Råneå, Korpilombolo, Överkalix en Boden, in het uiterste noorden van het land. In dit reusachtige gebied van 1,1 miljoen hectare - een oppervlakte van bijna 1,7 miljoen voetbalvelden groot - werd de elandenpopulatie in kaart gebracht. Tot grote verrassing van Sveaskog en de Zweedse natuurbescherming leven er circa 17.000 elanden. Dit zijn meer dan in andere regio's in Zweden waar de organisaties tellingen uitvoerden. "Zoveel elanden hebben we nog nergens in het land gezien", zegt Sofia Hammarskjöld, hoofd wildbeheer van Sveaskog. "Andere omgevingen in Norrbotten en Västerbotten hadden slechts een derde deel van dit aantal elanden." Veel grazende elanden kunnen een kostbare aangelegenheid worden voor boseigenaren. Door middel van onderzoek bekijkt Sveaskog nu of het uitdelen van voeder de schade aan bossen op een efficiënte wijze kan worden tegengegaan.

Keeper Waterman naar Viking FK

STAVANGER - De Noorse voetbalclub Viking FK heeft doelman Boy Waterman ingelijfd. In ieder geval wordt de goalie tot 1 augustus gehuurd van AZ, waarna ook over een definitieve overname valt te praten.

De 26-jarige keeper speelde al enige tijd op proef voor de club uit Stavanger. Hij maakte vooral tijdens een trainingskamp in Spanje de nodige indruk door in twee wedstrijden de nul te houden. De leiding van Viking gaat ervanuit dat hij donderdag zijn officiële debuut maakt in het oefenduel tegen Odd Grenland. Zes jaar geleden maakte Boy Waterman zijn opwachting bij sc Heerenveen. In 2007 werd hij door AZ gehuurd en een jaar later gekocht. Maar tegenvallende prestaties deden hem steeds vaker op de reservebank belanden. ADO Den Haag nam hem in augustus 2008 op huurbasis over, maar ook daar kwam hij gaandeweg steeds minder aan spelen toe.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden