vrijdag 8 januari 2010

Noors dagblad drukt opnieuw Mohammed-cartoons af

OSLO - De Noorse krant Aftenposten heeft in de uitgave van vandaag wederom Mohammed-karikaturen afgedrukt. Aanleiding voor de publicatie is de aanslag op de Deense tekenaar Kurt Westergaard op 1 januari.

Aftenposten-hoofdredactrice Hilde Haugsgjerd motiveerde dat met de aanval op Westergaard de tekeningen weer actueel zijn geworden. Westergaard kreeg op Nieuwjaarsdag onaangekondigd bezoek van een Somaliër die met een mes en bijl het huis van de tekenaar trachtte binnen te komen. De cartoonist wist zich in veiligheid te brengen door zich in een speciale ruimte terug te trekken en de politie te waarschuwen. Westergaard werd in september 2005 in een klap wereldberoemd toen zijn karikatuur van Mohammed met een bom in zijn tulband samen met andere cartoons door de Deense krant Jyllands-Posten werd gepubliceerd. Moslims over de gehele wereld reageerde woedend op de voor hen krenkende tekeningen.

Nieuw bod Nederlandse autobouwer Spyker op Saab

GOTENBURG - De Nederlandse sportautofabricant Spyker Cars heeft vannacht een nieuw bod uitgebracht op Saab. Daarnaast wordt gemeld dat er tevens andere geïnteresseerden in de race zijn om het Zweedse merk van General Motors (GM) over te nemen.

"We hebben nog steeds een constructieve dialoog met GM over de verwerving van Saab. Wij denken dat het merk Saab een grote potentie heeft en zouden graag zo snel mogelijk overeenstemming willen bereiken", zegt Spyker-directeur Victor Muller. Maar inmiddels is de kleine Nederlandse autobouwer niet meer de enige gegadigde. Ook twee Zweedse entrepreneurs liggen nu op de loer.
Het zou gaan om Håkan Samuelsson, eerder werkzaam voor vrachtwagenfabricanten Scania en het Duitse MAN, en Jan Nygren, een vroegere politicus. Het businessplan van dit tweetal omschrijft dat de Saab-productie wordt afgeslankt naar 45-50.000 auto's op jaarbasis. De speerpunt van de ondernemers is echter de vervaardiging van Saab 9-5. Een andere naam die de ronde doet in de media is investeringsbedrijf Genii Capital uit Luxemburg.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden