vrijdag 23 april 2010

Aswolk sluit nu ook luchthaven Reykjavik

REYKJAVIK - Nadat een groot deel van de Europese luchthavens vanwege de aswolken waren gesloten, was het vanmorgen de beurt aan Reykjavik Keflavík Airport om de start- en landingsbanen voorlopig buiten werking te stellen.

Nog altijd stoot de vulkaan bij de gletjser met de tongbrekende naam, Eyjafjallajökull, wolken as uit in de atmosfeer. Maar de wind is intussen wel gedraaid. In plaats van naar het Europese continent wordt de vulkanische stof nu over Zuidwest-IJsland geblazen. En dat is precies waar de internationale luchthaven van de hoofdstad Reykjavik zich bevindt. Alle buitenlandse vluchten van Icelandic Airlines, Icelandair en Iceland Express zijn dan ook tot nader order geannuleerd. Het vliegveld voor binnenlandse vluchten in Reykjavik was eveneens enige tijd dicht, maar werd later vandaag toch weer opengesteld. Verscheidene arriverende vluchten vanuit het buitenland zijn de afgelopen uren op andere, kleinere luchthavens van de eilandnatie geland. Overige Scandinavische vliegvelden zijn trouwens weer volledig in bedrijf. Alleen in het zuiden van Zweden zorgen slierten aswolk nog voor beperkt luchtvaartverkeer.

Vliegongeval
Vlakbij het dorp Emäsalo, in het zuiden van Finland, stortte aan het einde van de ochtend een Piper Arrow neer. Bij het ongeluk met het vliegtuigje kwam één van de twee inzittenden om. Of de crash is veroorzaakt door asrestanten in de lucht is nog niet bekend. Wel beweert een Finse luchtvaartdeskundige dat het vandaag erg slecht weer was om te vliegen. In de lucht zouden nog altijd vulkanische stofdeeltjes hangen waardoor vliegen een levensgevaarlijke onderneming kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden