maandag 22 februari 2010

IJslands reisbureau neemt initiatief voor Vikingshow

REYKJAVIK - Toeristen op een levendige manier iets leren over de IJslandse geschiedenis. Dat idee heeft een reisbureau in Reykjavik als speerpunt en is derhalve vastberaden een heus Vikingpark in de hoofdstad te beginnen.

"Volgens onderzoeken uitgevoerd door de IJslandse Toeristenraad heeft 30 tot 40 procent van de toeristen er oren naar om meer te weten te komen over de geschiedenis en de cultuur van het land", vertelt Hermann Valsson, eigenaar van reisorganisatie Viking Travel. "Mensen zijn gefascineerd door het Vikingerfgoed, dus is het een perfecte zet om onderwijs en amusement te combineren." In het kort gezegd houdt het plan van Valsson in om in Skarfabakki, bij de haven van Reykjavik, een themapark over de Vikingen aan te leggen. IJsland werd aan het einde van de negende eeuw gekoloniseerd door Noorse Vikingen die een geheel eigen samenleving stichtten.

Kostuums
Valsson wil het groots aanpakken. "Het idee is om op een terrein tenten op te zetten waar medewerkers in kostuums de bezoekers laten zien hoe de Vikingen werkten en ze te leren hoe ze zelf verschillende voorwerpen kunnen maken. De bezoekers kunnen dan oefenen in het schieten met pijl en boog, zwaardvechten en bijlwerpen." Afgelopen zomer nodigde Hermann Valsson toeristen uit voor een avontuurlijke tocht in de streek rond het meer Mývatn in het noordoosten van IJsland. Hij droeg een Vikingkostuum en leerde de reizigers over de gevechtstechnieken van de Vikingen. En zo werd het plan voor het themapark over de historische IJslanders geboren.

Vergunning
Inmiddels heeft Valsson een aanvraag voor een vergunning ingediend en als alles goed gaat, kan de 'onderneming der eigentijdse Noormannen' vanaf deze zomer al van start. "Ik wil dan tien tot vijftien mensen inhuren en trainen. De werkloosheid is het grootst in de groep van 18 tot 25 jaar, dus ik kan me zo voorstellen dat het een soort van praktijkkamp voor jongen mensen wordt."

Politie Finland: kaping Arctic Sea vanwege zakenruzie

VANTAA - De politie in Finland denkt te weten waarom het vrachtschip Arctic Sea vorig jaar zomer op de Oostzee werd gekaapt. Een zakenruzie tussen de directeur van de rederij en de kapers ligt er vermoedelijk aan ten grondslag.

Over de gehele wereld trok de piraterij rondom de Arctic Sea grote aandacht. Op 24 juli werd het vaartuig na vertrek uit het Finse Pietarsaari midden op de Baltische Zee gekaapt. Aan boord bevond zich een vracht hout ter waarde van 1,3 miljoen euro. De Arctic Sea, eigendom van de Finse reder Solchart uit Helsinki, maar met een Russische bemanning en varend onder Maltese vlag, was op weg naar Algerije. Direct na het bericht over de kaping deden geruchten over een geheime lading de ronde. Boze tongen beweerden dat het schip drugs of zelfs kernwapens aan boord had. Wekenlang was de vrachtvaarder zoek.

Russische marine
Pas op 17 augustus vond de Russische marine de Arctic Sea terug bij de Kaapverdische Eilanden. De acht kapers, Russen afkomstig uit Estland en Letland, werden gearresteerd en zitten momenteel vast in Moskou, aangeklaagd voor piraterij. De anti-maffiaeenheid van de Finse politie, Keskusrikospoliisi, nam zelf de zaak nauwkeurig onder de loep en komt nu met een plausibele verklaring. Volgens hen is een zakengeschil tussen Solchart-directeur Victor Matvejev en de kapers de oorzaak van het opmerkelijke incident. De kapers eisten van hem 1,5 miljoen euro losgeld, anders zouden ze de bemanning doden en het schip laten zinken. Een deel van deze afpersing is opgenomen op band.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden