zaterdag 17 april 2010

Werknemers Zweedse papierindustrie in staking

GOTENBURG - Het overleg tussen de Zweedse papierindustrie en de vakbond voor werknemers in deze fabrikagebranche zit volledig op slot. In meerdere fabrieken zijn daarom stakingen uitgebroken.

Gisteren legden al 3000 papierarbeiders uit onvrede over de vastgelopen onderhandelingen het werk neer. Indien er niets gebeurt, zullen nog eens 2800 werknemers in staking gaan. De werkonderbreking kost de Zweedse economie naar schatting enkele miljoenen euro's per dag. Niettemin heeft Pappers, de vakbond voor personeel in de papierindustrie, haar delegatie van de onderhandelingstafel teruggeroepen vanwege de patstelling tussen de pratende partijen. Desondanks meent de werkgeversorganisatie dat ze voorstellen heeft gedaan om de problemen over de aanstelling van uitzendkrachten en de betalingsaanpak voor de pensioenen op te lossen, maar dat de vakbond zelfs niet in wilde gaan op het voorstel van een bemiddelaar.

Elektriciens
De situatie is iets anders in het conflict tussen de vakbond voor elektriciens en hun werkgevers. Voorlopig overleggen deze nog steeds over loonsverhogingen. Toch zijn de partijen ver van een overeenkomst verwijderd. Overuren worden daarom niet meer gemaakt en voor maandag staan er al collectieve acties op het programma. Broodnodige reparaties aan waterkrachtcentrales liggen ook op dit moment stil.

Vulkaanuitbarsting remt klimaatverandering af

REYKJAVIK - As en damp van de actieve IJslandse vulkaan liggen als een dikke deken over Noord-Europa en beschermen deze regio tegen de zon. Een gunstig effect is dat de aarde daardoor minder snel opwarmt.

Volgens klimaatonderzoekers zorgt de vulkaaneruptie indirect voor lagere temperaturen op onze planeet. "We kunnen verwachten dat Noord-Europa in de loop van de komende maanden een kouder klimaat laat zien dan dat we anders gewend zouden zijn als de uitbarsting niet had plaatsgehad", verklaart Sebastian H. Mernild, onderzoeker aan het Amerikaanse Los Alamos Laboratory. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat de temperatuur een paar graden daalt gedurende de jaren na grote vulkaanuitbarstingen. Zo heeft studie aangetoond dat de temperatuur over de gehele aarde gezien lager was na de erupties van El Chichon in Mexico in 1982 en de Pinatubo in de Filipijnen van 1991. Deze vulkaanuitbraken hadden zelfs effect op Groenland en dat betekende dat hierdoor het leven van de binnenlandse ijsmassa op het eiland werd verlengd. "De temperatuursverandering heeft uiteraard invloed op het smelten van sneeuw en ijs", vervolgt Mernild. "De hoeveelheid smeltwater van de ijsmassa slinkt na een uitbarsting met maar liefst 30 procent."

Gewelddadig
Voorlopig is het nog moeilijk om te zeggen hoe gewelddadig de uitbraak is van de vulkaan bij Eyjafjallajökull. Hoe langer en intensiever deze is, des te meer stof en damp zullen de atmosfeer in worden gestuurd. Mernild: "En des te meer zal dat het klimaat beïnvloeden. Het is lastig te zeggen hoe groot het effect van de IJslandse vulkaan zal hebben op het klimaat van de toekomst, maar de komende maanden ligt er in elk geval een stofdeken over Europa die de temperaturen omlaaghaalt."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden