maandag 19 april 2010

Al Qaida-terrorist achter doodvonnis Vilks gesneuveld

BAGDAD/HELSINGBORG - Abu Abdullah al-Rashid al-Baghdadi, de lokale leider van de Iraakse tak van Al Qaida is tijdens een vuurgevecht omgekomen. Hij was onder meer bekend door de uitvaardiging van het doodvonnis tegen de Zweedse kunstenaar Lars Vilks in 2007.

Al Baghdadi was de aanvoerder van de Islamitische Staat Irak, zoals de Iraakse Al Qaida-tak ook wel heet. Hij sneuvelde afgelopen weekeinde tijdens een actie door Iraakse soldaten in de plaats Thar-Thar, 80 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Bij het gevecht vond ook Abu Hamza al-Muhajir, de hoogste leider van Al Qaida in Irak de dood. "De aanval werd door soldaten uitgevoerd die een huis omsingelden en projectielen gebruikten. Ook Amerikaanse militairen waren erbij betrokken", vertelde premier Nouri Maliki op de Iraakse televisie over de actie tegen de woning waar Al-Baghdadi en en Al-Muhajir zich schuil hielden.

150.000 dollar
Het was deze Al-Baghdadi die in september 2007 een bedrag van 150.000 dollar op het hoofd van Lars Vilks zette. De Zweedse kunstenaar maakte zich in de islamitische wereld gehaat door in enkele karikaturen Mohammed als rotondehond af te beelden. Voor de moord op Ulf Johansson werd 50.000 dollar uitgeloofd. Johansson, hoofdredacteur van Nerikes Allehanda, drukte in zijn krant de tekeningen af. Ondanks de dood van Al-Baghdadi ziet Vilks geen reden om opgelucht te zijn. "Ik ben een bekende geworden die door wie dan ook kan worden neergeschoten. Wanneer er een wegvalt, wordt zijn plaats door tien anderen ingenomen." Overigens wordt de berichtgeving over de dood van Al-Baghdadi door de Islamitische Staat Irak tegengesproken. Volgens de groep verkeert haar leider in goede gezondheid.

Nieuwe stofwolk op weg naar Noorwegen

REYKJAVIK/OSLO - Op het moment dat diverse Scandinavische landen voorzichtig vliegtuigen de lucht insturen, is een nieuwe aswolk vanuit IJsland op weg naar Noorwegen.

Wederom heeft de IJslandse vulkaan Eyjafjallökull een nieuwe wolk as en stof - en zelfs groter dan de eerdere wolk - de atmosfeer ingeblazen. Door een aanhoudende noordwestenwind drijft de rookmassa nu richting het Noorse vasteland. Grote delen van het luchtruim boven Noorwegen was voor het vliegverkeer geopend, maar kunnen door de vooruitzichten vanmiddag alweer worden gesloten. De prognose is dat de nieuwe wolk allereerst het zuiden van Noorwegen bereikt en zich vanaf woensdag over de rest van Scandinavië verspreidt. Ook in Zweden hadden meerdere luchtvaartmaatschappijen hun toestellen weer de lucht ingestuurd. In ieder geval kon er ten noorden van de hoofdstad Stockholm alweer worden gevlogen. Maar eveneens hier ziet het ernaaruit dat veel luchthavens vanwege de nadere aswolk de gates andermaal moeten sluiten.

Optimistischer
De Finnen lijken iets optimistischer. Volgens voorspellingen gaat de luchthaven van Helsinki vanavond weer open voor luchtreizigers. Weerberichten spreken over het verdwijnen van de stofwolk in de richting van Estland. De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair overweegt momenteel om boven de aswolk, op een hoogte van tien tot twaalf kilometer, te gaan vliegen. Het bedrijf heeft tevens besloten om gestrande reizigers een handje te helpen. Passagiers zullen per boot en bus via de Estische hoofdstad Tallinn naar Berlijn worden gebracht. Vanaf Berlijn moeten reizigers dan weer hun eigen weg vervolgen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden