maandag 14 juni 2010

Negentien jaar lang vermiste man dood in schoorsteen

VANTAA - Het had een spannend script voor een splinternieuwe horrorfilm kunnen zijn, maar was toch helemaal werkelijkheid: in de schoorsteen van een verlaten fabriek in Finland is een gemummificeerd lichaam gevonden...

Het waren slopers op een industrieterrein in de plaats Vantaa, even buiten de hoofdstad Helsinki, die tijdens het afbreken van een oude fabrieksschoorsteen op de menselijke resten stuitten. Helemaal beneden lag de inmiddels gemummificeerde man. Volgens de identiteitspapieren die hij bij zich droeg was hij in 1953 geboren en kwam uit Helsinki. In 1991 werd hij als vermist opgegeven en was al sinds een tijdje doodverklaard. "We trachten nu uit te vinden of de man in de schoorsteen is gelegd of dat hij daar zelf is terechtgekomen", zegt politieonderzoeksleider Juha Juurinen. De schoorsteen reikte meer dan tien meter hoog en werd al decennialang niet meer gebruikt.

Activisten Greenpeace dringen Zweedse kerncentrale binnen

ÖSTHAMMAR - Een grote groep Greenpeace-activisten is vanmorgen binnengedrongen in de kerncentrale van het Zweedse Forsmark.

Met behulp van een oude brandweerwagen lukte het de actievoerders om over twee hekken op het terrein van de kerncentrale te komen. Gekleed in witte, gele en blauwe pakken klauterden de demonstranten op het dak van een reactor en hingen op diverse plaatsen spandoeken op. Middels de betoging trachtte Greenpeace leden van de Riksdag, de Zweedse volksvertegenwoordiging, te bewegen om donderdag tegen kernenergie te stemmen. "We doen dit uit protest tegen het feit dat men de huidige kerncentrales in Zweden wil vervangen door nieuwe centrales", verklaarde actievoerder Ludvig Tillman. "De Riksdag besluit hier donderdag over en wij zijn bereid om tot die tijd op deze plek te blijven."

Rep en roer
Zweedse gezaghebbers zijn in rep en roer, omdat de betogers zich vrij eenvoudig toegang tot de kerncentrale konden verschaffen. "Zelf doen we op dit moment niets, het is aan Forsmark om de ontstane situatie op te lossen", luidde de reactie van Anneli Hällgren, woordvoerster van de Zweedse kernenergieautoriteiten. "Wel verwachten we antwoorden op vragen waar we mee zitten, in elk geval hoe de activisten op het terrein konden komen. Het voorkomen dat indringers binnen in kerncentrales kunnen komen is uiteraard iets wat wij scherp in de gaten moeten houden." De politie pakte naar schatting 50 personen op voor het betreden van verboden gebied.

Denen: 'Eén punt zou een enorme overwinning betekenen'

JOHANNESBURG - Nog een paar uur en dan is het zover, dan trappen de voetballers van Nederland en Denemarken af voor hun groepsontmoeting op het WK in Zuid-Afrika. Oranje is in Scandinavië overduidelijk favoriet.

Statistisch bekeken zien de zaken er voor Denemarken niet bepaald rooskleurig uit. Van de 28 keer dat beide landen elkaar eerder troffen, wisten de Denen slechts zevenmaal de winst te pakken tegen elf zeges voor de Nederlanders. Koekeloerend naar de officiële uitslagendatabase van de wereldvoetbalorganisatie FIFA bezorgt Denemarken ook niet veel vertrouwen: Oranje heeft volgens die gegevens 52 procent kans om te winnen, terwijl de roodwitten op slechts 21 procent blijven steken. Onderwijl berichten de Deense media met groot ontzag over het Nederlands Elftal dat praktisch als onoverwinnelijk wordt beschouwd. Zo schrijft een commentator van de Deense radio: 'Wanneer we de twee teams speler voor speler nalopen, zien we een duidelijk verschil. De Nederlanders zijn dagelijks actief voor clubs als Bayern München, Real Madrid, Inter Milaan, Everton, Manchester City, Arsenal en Liverpool... Op een paar van Morten Olsens mannen na die bij dezelfde grote werkgevers in dienst zijn, staan voetballers die uitkomen voor FC Groningen, Randers en Aarhus... Het zou een enorme overwinning betekenen als bondcoach Olsen de juiste tactiek kan vinden en stiekem een punt uit de openingswedstrijd weet te slepen. De focus ligt in dat verband op de defensieve stellingen en we moet bij voorbaat onze verwachtingen dempen over een Deens sambabal in de savanne. Wij behoren op dit WK nu bij de meest armoedige underdogs, maar dat was voor de VS zaterdagavond tegen Engeland ook het geval en de Amerikanen wisten hoe wil, hart en geest voor een verrassing kunnen zorgen. Laat ons hopen dat ons nationaal elftal hetzelfde laat zien...'
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden