maandag 22 november 2010

Scandinavische niet-eurolanden overwegen hulp aan Ierland

KOPENHAGEN/STOCKHOLM - Zowel Denemarken als Zweden staat positief tegenover het verlenen van financiële hulp aan Ierland, ondanks dat ze als landen buiten de eurozone geen zodanige verplichtingen hebben.

"We worden niet gedwongen om te helpen, maar we willen het zelf", reageert de Zweedse minister van Financiën Anders Borg. Inmiddels zijn door de landen van de Europese Unie (EU) de voorbereidingen gestart voor een grote hulpactie aan medelidstaat Ierland. "Zweden is heel erg afhankelijk van de wereld om zich heen. We hebben een grote export en een grote financiële sector die door andere landen wordt gesteund. Het is voor ons dan ook belangrijk om voor financiële stabiliteit te blijven zorgen. Als Ierland om zou vallen, dan krijgt Zweden eveneens een dreun te verduren", verklaart Borg. Wel is de bewindsman aanzienlijk meer terughoudend indien er een lening nodig zou zijn aan Spanje of Portugal. "We krijgen uiteraard inzicht in dergelijke situaties en hebben invloed op hulpacties, maar voor bijvoorbeeld Spanje en Portugal ligt onze lat wel hoger."

Medewerking
Ook de Denen zien zichzelf medewerking verlenen aan een financiële injectie voor Dublin. "Het is zeker een mogelijkheid dat Denemarken Ierland helpt, maar een beslissing hierover hebben we op dit tijdstip nog niet genomen", zegt de Deense minister van Buitenlandse Zaken Lene Espersen. " Volgens haar overweegt haar land om net als niet-eurolanden Zweden en Groot-Brittannië miljarden te pompen in de uiterst wankele Ierse economie. Niettemin laat de minster nog niets los over wanneer de regering in Kopenhagen deze knoop doorhakt en hoe groot een eventuele lening zal worden. Espersen: "Gisteravond hebben we een aanmoediging uit Ierland ontvangen en nu is er tijd nodig om te overzien hoe we van alle afzonderlijke delen een geheel kunnen maken." Het EU-reddingspakket voor Ierland gaat naar verwachting 80 tot 90 miljard euro kosten. Volgens de EU-commissie zullen de onderhandelingen over de hulpactie voor het einde van deze maand afgerond zijn.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden