woensdag 21 april 2010

Eruptie vulkaan moeilijke tijd voor IJslandse boeren

REYKJAVIK - Neerslag van as door de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull vormt een bedreiging voor boerenbedrijven in IJsland. Dikke lagen stof op de akkers kunnen mislukte oogsten veroorzaken.

Aslagen van meer dan tien centimeter dikte betekenen gevaar voor de gewassen op IJslandse boerenakkers. De as die door de vulkaan de atmosfeer werd ingeblazen en gedeeltelijk neerkwam in de omgeving is veel fijner dan de stof die in 1947 en 1970 viel tijdens de eruptie van de Hekla, de grootste en bekendste vulkaan van het land. Wanneer deze as nat wordt, krijgt het de dichtheid van klei uit een gletsjer en indien deze dik genoeg is, bestaat er een grote kans dat gewassen wordt verstikt. Volgens agrarische adviseurs moeten boeren nu hun productie van voeder opvoeren. Op boerderijen waar de meeste as is neergekomen, dient het vee naar andere gebieden te worden overgebracht.

Voorgoed
Mocht de neerslag van as blijven aanhouden, dan kunnen bepaalde boerderijen zelfs voorgoed worden gesloten. Kristinn Stéfansson, een landbouwer uit Raufarfell, heeft deze rigoureuze stap inmiddels genomen. "Ik had geen keuze. Een dikke laag natte, harde as bedekt de akkers. De velden zijn verwoest, de productie van hooi gaat dit jaar gewoon niet lukken." Eerder al had Stéfansson een deel van zijn veestapel naar het slachthuis gestuurd. De komende dagen volgt de rest. Zelf verwacht hij dat hij volgend jaar niet meer in Raufarfell woont. Ook al stoot de vulkaan momenteel niet veel as meer uit, toch wordt de aanwezige stof in de lucht over de landbouwgronden verspreid. Dat kan overigens ook een positieve invloed hebben. Daar waar de aslagen dunner zijn dan tien centimeter heeft de stof juist een voordelige impact. Wanneer de as de grond intrekt, fungeert deze als compost en komt dat de teelt van gewassen alleen maar ten goede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden