maandag 25 januari 2010

Deense bisschoppen vergaderen voor een vermogenKOPENHAGEN - Dat Jezus volgens het christelijk geloof bescheidenheid predikte en daarvan zelf het levende bewijs was, kan Deense bisschoppen klaarblijkelijk weinig imponeren. De kerkleiders spenderen tijdens hun vergaderingen namelijk een fortuin...

Religieus Denemarken staat op zijn achterste benen. Vandaag werd bekend waar een fors deel van de contributie eigenlijk heengaat die de leden van de Deense Volkskerk ieder jaar trouw afdragen. Juist, naar feestende bisschoppen. De twaalf kerkhoofden die Denemarken rijk is, laten zich tijdens hun vergaderingen ongegeneerd in de watten leggen. Iedere zitting is goed voor een nota van duizenden euro's aan luxe diners, exclusieve wijnen en hotelovernachtingen. Zo laafden de aanwezigen van bij elkaar zes bisschoppelijke conferenties voor niet minder dan 30.000 euro aan versnaperingen. Gebruikelijk hebben de bijeenkomsten plaats in een chique gourmethotel in de stad Nyborg.

Napluizen
Het napluizen van de horecareçu's bracht nog iets aan het licht. Namelijk dat bepaalde patriarchale vergaderingen niet geheel exclusief voor bisschoppen waren weggelegd. Ook kantoorchefs, medewerkers en echtgenotes deelden mee in de feestvreugde. Een hotelverblijf kostte 230 euro per persoon per nacht, daar waar net over de 100 euro is toegestaan. Ondanks dat de te hoge uitgaven tegen de regels zijn, trekken de mijterdragers geenszins het boetekleed aan. Zo reageert Kjeld Holm, leider van het bisdom Århus: "Wij willen het ook graag eens feestelijk hebben en dat vind ik helemaal niet onredelijk. Men kan altijd wel ergens zijn kinnesinne over uiten."

Schoten afgevuurd op flat mullah Krekar

OSLO - Afgelopen nacht zijn er schoten gelost op het appartement van mullah Krekar in de wijk Tøyen in Oslo. Een schoonzoon van de voormalige terroristenleider raakte gewond.

Wie er op de flat schoot, is voor de politie nog een raadsel. Vlak voor twee uur vannacht trachtte een onbekend aantal personen de toegang tot de woning te forceren door op de buitendeur en een raam te schieten. In de flat waren op dat moment Krekar en vier familieleden aanwezig. Getuigen zag direct na het incident twee mannen de benen nemen. Mullah Krekar, een Koerdische Irakees die eigenlijk Najmuddin Faraj Ahmad heet, kwam in 1991 vanuit Irak naar Noorwegen als vluchteling. Een status als zodanig kreeg hij echter niet, maar toch bleef hij jarenlang pendelen tussen Oslo en Iraaks Koerdistan.

Terreurbeweging
Onderwijl was hij leider geworden van Ansar al-Islam (Partisanen van de Islam), een islamitische terreurbeweging. Deze groep is verantwoordelijk voor een reeks aanslagen, gericht tegen Koerdische politici. Mede daardoor belandde dit duistere gezelschap op de terreurlijst van de Verenigde Naties. In 2002 werd Krekar tijdens een tussenlanding op Schiphol nog gearresteerd en zat vier maanden vast voor verdenking van terroristische activiteiten. Noorwegen wees hem in 2003 officieel uit. Tot op heden verblijft hij niettemin in de Noorse hoofdstad, omdat hem in Irak vanwege zijn terreurverleden de doodstraf boven het hoofd hangt.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden