maandag 20 september 2010

Verdachte hotelexplosie bevestigt eigen identiteit

KOPENHAGEN - Lors Doukaiev is inderdaad Lors Doukaiev. Eerder vandaag bevestigde de verdachte van een mislukte bomaanslag in een hotel in Kopenhagen zelf zijn identiteit.

Tijdens een rechtszitting vandaag in een rechtbank in de Deense hoofdstad bekrachtigde de 24-jarige Tsjetsjeen zijn naam. De eerste keer dat hij voor een rechter verscheen, liet hij hierover niets los. Na de ontploffing op vrijdag 10 september in Hotel Jørgensen in het centrum van Kopenhagen werd Doukaiev in een naburig park opgepakt. Hij had door de explosie verwondingen opgelopen in zijn gezicht en aan zijn armen, maar weigerde iets over zijn identiteit los te laten. Maar nadat de politie zijn bagage had onderzocht, kwamen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats terecht. Zo had de jonge verdachte een vuurwapen met kogels en een busticket naar België in zijn tas. Door nauwe samenwerking met de Belgische politie had justitie in Denemarken afgelopen woensdag al sterke vermoedens over wie er schuilging achter het opgezwollen gelaat.

Neonazipartij neemt plaats in Zweedse gemeenteraad

GRÄSTORP - De verkiezingen in Zweden van gisteren had meerdere verrassingen in petto, want nu blijkt dat ook de neonazistische Svenskarnas Parti een zetel heeft veroverd in de gemeenteraad van het West-Zweedse Grästorp.

"Volgens mij is dit een grotere klap in de verkiezingen dan het nieuws dat Sverigedemokraterna in de Rijksdag is gekomen", reageert Daniel Poohl, hoofdredacteur van Expo, een tijdschrift dat racisme, antisemitisme en vreemdelingenhaat in kaart brengt. "Het is voor het eerst sinds de jaren 40 dat Zweden een nazistische partij in een volksvertegenwoordiging krijgt." Svenskarnas Parti (Partij van de Zweden, SVP) is ontstaan uit Nationalsocialistisk Front, ooit de grootste neonazipartij van Zweden. Gedurende de parlementsverkiezingen van gisteren konden de Zweedse kiesgerechtigden eveneens hun stem uitbrengen voor hun gemeenteraad en provinciebestuur. In Grästorp ontving de SVP 2,8 procent van de stemmen wat genoeg was voor een zetel. "Dit is zorgwekkend en zal zeker op korte termijn het beeld van Grästorp beïnvloeden", zegt Roger Andersson, voorzitter van het gemeentebestuur - een functie die zou kunnen worden vergeleken met die van burgemeester. De SVP wil een asielzoekerscentrum in de gemeente stoppen. Maar desondanks gelooft Andersson toch dat veel kiezers zijn gelokt door beloften van de partij voor betere ouderenzorg en de inkoop door de gemeente van lokaal vervaardigde producten. Andersson: "De mensen weten vermoedelijk niet precies waarop ze hebben gestemd."

Vreemdelingenhaat
Echter, Poohl deelt die mening niet. "Natuurlijk weten de kiezers dat. Ze hebben op de partij gestemd, omdat ze het eens zijn met diens vreemdelingenhaat, de in dit geval puur racistische politiek. Maar toch echt niet vanwege hun opvatting over de ouderenzorg." De gemeente Grästorp wil de vluchtelingenopvang verminderen. "We krijgen hier 30 vluchtelingen, hoewel we daar geen plaats voor hebben", meent Andersson. "We willen het aantal dan ook verlagen tot 20 wat wel moet lukken." Overigens valt de gemeenteleider niet te spreken over het feit dat de zetel voor de SVP zal worden ingenomen door fractievoorzitter Daniel Höglund. "Hij heeft zich hier pas in het voorjaar in laten schrijven. Hij komt hier niet eens vandaan..." Namens de SVP was niemand bereid te reageren op de ontwikkelingen in Grästorp.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden