donderdag 28 januari 2010

Geen Deens verbod op boerka

KOPENHAGEN - De regering van Denemarken wil af van boerka's en gezichtssluiers op scholen, de werkplaats en in openbare gebouwen. Maar een verbod op het dragen van de islamitische kledij komt er niet.

Het debat over de boerka en nikab brak een halfjaar geleden los toen de conservatieve politicus Naser Khader een verbod op de gezichtsbedekkende kleding voorstelde. De regering stelde daarop een commissie aan om het thema te onderzoeken. In een verklaring die het kabinet vandaag naar buiten bracht, onder de titel 'Boerka en nikab horen niet thuis in de Deense samenleving', zien de ministers evenwel geen reden om een verbod in te voeren. Wel willen ze dat werkgevers in de openbare sector het volste recht krijgen om van hun werknemers te eisen gezichtbedekkende kledingstukken thuis te laten. Ook politie, treinconducteurs en buschauffeurs moeten vrouwen van vrouwen in het openbaar vervoer kunnen verlangen dat ze hun gezichtssluiers afzetten. Bovendien wil de Deense regering zwaardere straffen voor personen die anderen dwingen een boerka of nikab te dragen. Overtreders kunnen straks tot vier jaar gevangenis tegemoet zien.

Verdwaalde ijsbeer doodgeschoten in IJsland

THORSHAVEN - Niet vaak wordt er in IJsland een ijsbeer gespot. Maar wanneer dat wel het geval is, betekent het direct groot alarm. Zo liep ook nu een ijsbeer in de gaten en moest dat uiteindelijk met de dood bekopen.

Het dier werd gisterenmiddag rondom Þistilfjörður (Distelfjord), in het noordoosten van IJsland, voor het eerst waargenomen. Echter, nadat de gealarmeerde politie hem uit het oog had verloren, openden agenten en jagers vandaag de jacht. De beer dook op bij een boerderij met een schaapskooi en de nerveuze bewoonster belde onmiddellijk de politie. "Hij maakte geen geluid op de plaats waar hij stond bij de schaapskooi. Dat was maar tien meter bij me vandaan", vertelt Svanvhít Geirsdóttir. "Ik ben dus het huis ingerend, want ik wilde hem niet in de weg lopen. Je weet nooit hoe deze dieren reageren en ze kunnen hard rennen." Vanaf de zolder nam ze contact op met de politie die kort daarop arriveerde en de ijsbeer doodschoot. Ondanks dat natuurorganisaties dit roofdier aanmerken als een kwetsbaar soort, geniet hij in IJsland geen speciale bescherming. Vanwege de klimaatverandering verwachten biologen dat er in de nabije toekomst, vooral uit Groenland, veel meer ijsberen richting IJsland zullen komen.

Weergoden sparen Noord-Europa niet

GOTENBURG - Sneeuwstormen, gladheid, Siberische winden. Niets blijft Scandinavië momenteel bespaard.

Na een relatief rustige week in de noordelijke landen is de winter weer terug. Denemarken, Noorwegen en Zweden kregen het de afgelopen dagen flink te verduren. Een sneeuwfront vanuit het noorden legde het verkeer in de drie landen op vele plaatsen volledig stil. Noord-Noorwegen kreeg te maken met een zware storm. Vooral in Finnmark, Troms en het noorden van Nordland waaide het uitermate hard. "Het is voor het eerst sinds het noodweer Narve van vier jaar geleden dat we voor het hele noorden van het land een stormwaarschuwing hebben uitgezonden", vertelt meteoroloog Ane Fors. "En dat is zeer ongebruikelijk." In het westen van Noorwegen wordt meer sneeuw verwacht en gaat de temperatuur verder omlaag. De Noorse weerkundigen zien daaruit flinke gladheid ontstaan.

Denemarken
Het Deense wegverkeer zucht onder de genereuze sneeuwval. Op het eiland Bornholm waren daardoor gisteren nagenoeg alle wegen afgesloten. Vanacht werden de belangrijkste verkeersaders opnieuw begaanbaar gemaakt, regionale bussen rijden weer, zij het met vertraging. In het zuiden van Denemarken hadden de hulpdiensten het druk vanwege gladheid en ook op de eilanden Lolland en Falster kampt het verkeer met problemen door de witte neerslag.

Zweden
Vanuit heel Zweden komen meldingen over verkeersongelukken, echter, zonder ernstig persoonlijk letsel. Op snelweg E4, ten noorden van de stad Örnsköldsvik, kwam het autoverkeer geheel tot stilstand nadat een vrachtwagen met aanhanger dwars over de weg was gegleden. De Zweedse weerdienst (SMHI) waarschuwt voor aanhoudend chaotisch winterweer in de oostelijke helft van het land. Vanaf Lapland tot aan Blekinge in het zuiden verwachten de meteorologen harde wind en ijs op de wegen. Voor het zuidelijke deel van de Oostzee heeft de SMHI zelfs een weeralarm afgegeven in verband met storm en snel veranderende waterstanden.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden