woensdag 8 september 2010

Media Finland blazen loftrompet over Finse voetbalstrijd

HELSINKI - Finse media waarderen de strijd die hun nationale voetballers gisteren in De Kuip tentoonstelden tijdens de met 2-1 verloren wedstrijd tegen het Nederlands elftal.

'Moedige inzet, maar weer nul punten', zo schreef de Finse krant Hufvudstadsbladet na het krappe verlies gisteravond van Finland tegen het Nederlands elftal. 'Na het fiasco in Moldavië (2-0 verlies voor Finland, red.) streed het nationale team voor zijn geloofwaardigheid en alles ging beter dan in Chisinau', gaat het dagblad verder en prijst Mikael Forssell voor zijn doelpunt, waardoor Nederland voor het eerst in vier jaar tijdens een kwalificatiewedstrijd op eigen veld een tegengoal moest incasseren: 'duidelijk iets wat de thuisploeg en een doodstil oranjegekleurd publiek onthutste'. Verder wijdt Hufvudstadsbladet een extra artikel aan de irritatie bij de Finnen. Irritatie die niet eens was gewekt door het verlies, dan wel door een Nederlander: Mark van Bommel. De middenvelder haalde volgens de krant het bloed bij de Finse bezoekers onder de nagels vandaan. "Hij is ontzettend irritant", citeert het blad de Fin Tim Sparv van FC Groningen. "Al tijdens het WK was ik kwaad op hem, maar nu ben ik nog kwader."

Zelfvertrouwen
De Finstalige krant Helsingin Sanomat vindt dat Finland zijn zelfvertrouwen enigszins heeft opgevijzeld, maar onderstreept tegelijkertijd: 'het was niet echt belangrijk of Finland gisteravond zou winnen of verliezen - de hoofdzaak was om iets op de mat leggen dat op voetbal zou lijken na de gênante nachtmerrie in Chisinau'. Een specifieke sympathie van de krant gaat uit naar de Finse supporters die met slechts 500 man in Rotterdam verschenen. Teneinde alles te ondernemen om hun voetballers op te peppen, waren ze langere tijd veel meer aanwezig dan de Nederlandse fans.

'Vlag in top'
Volgens radio- en televisieomroep YLE ging Finland onderuit 'met de vlag in de top'. En ze vervolgt: 'Na de aansluitingstreffer van de Finnen hing de 2-2 in de lucht, maar de goedspelende Maarten Stekelenburg in het Nederlandse doel stond in de weg bij de "duizenddollarkansen" van Mikael Forssell en Mika Väyrynen'. De zender bericht tevens dat de Finse manschappen er in de tweede helft alles aan deden om de gelijkmaker te forceren, maar dat ze niet in staat bleken om écht open kansen te creëren.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden