dinsdag 16 maart 2010

Finland, een mengelmoes van genen

HELSINKI - Voor wie dacht dat de Finnen genetisch gezien een homogeen volkje zijn, mag zich nog eens achter de oren krabben. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het land een ratjetoe van verschillende mensen is.

Het Fins Centrum voor Moleculaire Genetica, FIMM, stelde een gloednieuwe genenatlas samen. In dit werk worden eerdere opvattingen over de herkomst van de Finnen uit de weg geruimd. De genenatlas laat bovendien nieuw licht schijnen over erfelijke ziekten en doet daarmee dienst als een belangrijke informatiebron voor zowel onderzoekers als artsen. In het kort gezegd komt het erop neer dat de Finnen erg verschillend zijn van Centraal-Europeanen en hun buren in het oosten, ondanks het feit bijvoorbeeld dat het Hongaars en Fins uit dezelfde taalfamilie komen. De genen van Finnen lijken veel meer op die van Nederlanders en van mensen die ten oosten van Moskou wonen.

Binnen de grenzen
Zelfs binnen de grenzen van Finland is het onderscheid enorm. In feite is hier een belangrijke regel van toepassing: hoe langer de geografische afstanden, des te groter de verschillen in genen. Dit geldt voor zowel in noord-zuidelijke als oost-westelijke richtingen. Zo zien de genen bij inwoners van Varsinais-Suomi (het zuidwestelijke deel van Finland) en bij die in Kuusamo (in het noordoosten) er heel anders uit. In de kuststreken bestaan er grote overeenkomsten bij Zweedstalige Finnen en inwoners van Zweden. Dit in tegenstelling tot de Finstaligen in dezelfde contreien.

Randers heeft eerste Deense zelfbedieningshotel

RANDERS - Bij de stad Randers in Oost-Jutland is het eerste volledige zelfbedieningshotel van Denemarken geopend. Motel1 is ontworpen naar Amerikaans voorbeeld en werkt in principe zonder personeel.

Het motel ligt dichtbij snelweg E45 op slechts een paar minuten rijden van het centrum van de stad. Ook grote plaatsen als Århus en Aalborg zijn vanuit het hotel snel te bereiken. Boeken en betalen kan op internet met creditcard. Het geheel rookvrije motel telt 80 goed geïsoleerde en geventileerde kamers, alle met bad en douche, gratis kleuren-tv en internetverbinding. Een overnachting is mogelijk vanaf DKK 499 incl. btw (ongeveer € 67) en DKK 100 (€ 13,50) voor iedere extra gast op dezelfde kamer. Er zijn ook gezinskamers en vertrekken voor minder valide gasten. Parkeren bij het motel is gratis. Een ontbijt moet vantevoren worden besteld en betaald en kost omgerekend € 7. Dieren worden in het zelfbedieningshotel niet toegelaten.

Zweedse republikeinen: "Liever eland dan koning op munt"
STOCKHOLM - "Liever een eland dan een koning op een geldstuk of bankbiljet." De republikeinen in Zweden zien graag een ander gezicht op nieuwe betaalmiddelen...

In een open brief aan het bestuur van 's lands Rijksbank (Sveriges Riksbank) eist de Republikeinse Vereniging dat alle koninklijke symbolen van bankbiljetten en munten worden verwijderd. De organisatie vindt dat het koningshuis het moderne Zweden helemaal niet vertegenwoordigt en wil daarom dat het portret van de koning, Karel XVI Gustaaf, wordt vervangen wanneer nieuwe betaalmiddelen in omloop komen. "Persoonlijk zie ik liever Astrid Lindgren (schrijfster van onder meer Pippi Langkous, red.) of Alfred Nobel op onze geldbriefjes", verklaart republikeinen-voorzitter Peter Althin. "Zelfs een eland, de koning van het bos, zou geld veel beter sieren dan Gustaaf I Wasa of Karel XVI Gustaaf."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden