woensdag 3 februari 2010

Jacht op moordenaar Palme kan doorgaan

STOCKHOLM - De speurtocht naar de dader van de moord op premier Olof Palme gaat gewoon door. Dit kan nu aangezien het Zweedse parlement, Riksdagen, verjaring van ernstige misdrijven heeft afgeschaft.

Samen met zijn vrouw Lisbet was Olof Palme op de avond van 28 februari 1986 op weg naar huis van een bioscoopbezoek. In het centrum van Stockholm, op Sveavägen, werd hij vervolgens in koelen bloede doorgeschoten. Jarenlang blunderde de Zweedse politie gedurende het onderzoek en de enige verdachte die werd veroordeeld, ging uiteindelijk in hoger beroep vrijuit. Maar toch kan de oplossing voor het nationale trauma van Zweden zich blijven aandienen. Volgend jaar februari is het exact 25 jaar geleden dat de regeringsleider werd vermoord. Met de huidige wet als leidraad zou deze zaak in dat geval verjaren. Vandaag werd echter bekend dat de Riksdagen de verjaringstermijn voor zware misdrijven per 1 juli van dit jaar afschaft. De jacht op Palmes moordernaar gaat dus gewoon door. Ook doodslag, misdaad tegen de menselijkheid, volkerenmoord en terrorisme vallen onder deze categorie.

Saab-overname kraakt in zijn voegen

GOTENBURG - Het was een euforische week voor iedereen die iets met Saab te maken heeft. Echter, nu lijkt de deal in een wankele schuit te zitten.

Andermaal gaat in Zweden de Saab-aankoop door Spyker Cars onder de financiële loep. Het statelijke financieringsorgaan, Riksgälden, wil opnieuw bekijken of er genoeg geld is voor de overname. Dit kan betekenen dat de koop ongeldig wordt verklaard. Eerder onderzocht Riksgälden de overgang voordat de Zweedse staat een garantie gaf voor een lening aan Saab door de Europese Investeringsbank. In de tussentijd komen er berichten dat het Amerikaanse investeringsfonds Global Emerging Markets (GEM) de aandelen van Spyker wil binnenhalen. Daarmee kunnen de Amerikanen dus direct eigenaar worden van Saab. Overigens staat GEM wel te boek als een financieringsmaatschappij die bedrijven zeer hoge financiering biedt zonder enige vorm van kreditietzekerheid af te geven.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden