zondag 3 januari 2010

Meerderheid Finnen wil af van verplicht Zweeds onderwijs

HELSINKI - Tweederde van de Finnen is de verplichte Zweedse les op school zat. Dit laat een enquête zien die onlangs werd uitgevoerd door een aantal Finse kranten.

Zowel Fins als Zweeds is de officiële taal van Finland. Sinds jaar en dag krijgen alle leerlingen op school daarom les in beide talen. Maar nu blijkt dat 66 procent van de ondervraagden wil dat gemeenten zelf gaan kiezen of er naast het Fins onderwijs wordt gegeven in Zweeds of Russisch. Volgens de vereniging Vapaa Kielivalinta (grofweg 'Vrije Taalkeuze') is het verplicht volgen van Zweeds achterhaald. De organisatie meent dat in het oosten van Finland de behoefte aan een andere taal dan het Zweeds wordt genegeerd. Juist in Oost-Finland is de interesse voor de Russische taal onder de jeugd toegenomen zonder dat dit in het taalonderwijs op school valt terug te zien. In Finland heeft slechts 6 procent van de bevolking het Zweeds als moedertaal. Alleen de eilandengroep Åland met haar 16 gemeenten kent Zweeds als enige officiële taal.

Aanpassing Finse wapenwet na bloedbad Espoo

HELSINKI - Het Finse Ministerie van Binnenlandse Zaken wil een verscherping van de wapenwet. Dit na de bloedige schietpartij in de stad Espoo waarbij op oudejaarsdag zes doden vielen.

De dader, die na de moorden de hand aan zichzelf sloeg, bleek een bezoekverbod te hebben. Zo was het voor hem verboden om zich in de buurt van zijn ex-vriendin en haar werk te vertonen. De vrouw en vier van haar collega's kwamen om het leven. Justitieminister Tuija Brax ziet daarom bovendien graag dat personen met een dergelijk verbod onder elektronisch toezicht kunnen worden geplaatst.

Een voorstel om de bestaande wapenwet aan te scherpen, was al in de maak na de schoolmoorden in Jokela van november 2007 en in Kauhajoki, september 2008. Bij deze schietpartijen vielen respectievelijk negen en elf doden, zowel leerlingen als leraren, te betreuren.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken komt dit voorjaar met de nieuwe wetsaanpassingen. Daarmee wordt een wapenbezitter verplicht zijn eigendom te motiveren. In Finland is het bestaan van 1,6 miljoen wapens bekend. Op een bevolking van 5,3 miljoen betekent dat ruim 30 procent van de Finnen een wapen in bezit heeft.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden