dinsdag 11 mei 2010

Tromsø IL loopt uit na twee opeenvolgende overwinningen

TROMSØ - Uit de twee speelronden in de Noorse eredivisie binnen een week tijd behaalden de voetballers van Tromsø IL een 100 procent score. De club uit de noordelijke provincie Troms gaat daardoor stevig aan de leiding in de Tippeligaen.

Zowel SK Brann als IK Start werd het slachtoffer van de Noord-Noorse dadendrang. Beide teams kregen een 1-0 nederlaag om de oren. Rosenborg BK blijft in het spoor van de koploper. De Trondheimers wonnen allereerst thuis met 2-0 van Stabæk uit Bærum en speelden uit doelpuntloos gelijk tegen middenmotor FK Haugesund. Het zo voortvarend gestarte Aalesunds FK verloor terrein na twee nederlagen tegen respectievelijk Molde FK (1-2) en Odd Grenland (2-3). Het gat tussen Tromsø en Rosenborg bedraagt nu vijf punten (26 tegen 21 punten).

Denemarken
Louter in theorie had het kampioensfeestje van FC Kopenhagen nog verstoord kunnen worden. Maar zelfs die minimale onzekerheid ruimde de hoofdstedelijke voetbalequipe zonder te veel inspanning uit de weg. Op eigen veld werd hekkensluiter HB Køge met 4-0 verslagen, zodat Kopenhagen opnieuw de kampioensschaal in ontvangst mocht nemen. De 2-0 uitnederlaag in het tweede duel bij Silkeborg IF had dan ook geen enkele invloed meer op de titelstrijd. Daarentegen is het nog razend spannend in de kelder van de Superligaen. AGF Århus, Randers FC en SønderjyskE lopen alledrie de kans om met nog één speelronde voor de boeg te degraderen.

Zweden
Helsingborgs IF verkeert in absolute bloedvorm. De lijstaanvoerder uit Skåne was zelfs met tien man op het veld te sterk in de uitwedstrijd tegen Gefle IF. Na de 1-0 van de thuisploeg en de tweede gele kaart (dus rood) voor Marcus Nilsson van Helsingborg leken de bezoekers op weg naar hun eerste nederlaag van dit seizoen. Maar dé titelkandidaat van de Allsvenskan toonde veerkracht. In het laatste kwartier boog het team de achterstand om in een klinkende 1-3 zege. Omdat Helsingborg de ontmoeting met Örebro SK ook al winnend had afgesloten (2-1), heeft de ploeg nu uit 12 duels 32 punten verzameld. Naaste concurrent Malmö FF volgt op vijf punten achterstand.

Kunstenaar Lars Vilks aangevallen tijdens lezing

UPPSALA - Op de universiteit van Uppsala is de Zweedse kunstenaar Lars Vilks vanmiddag mishandeld. Terwijl hij een lezing hield, werd hij door een onbekende man aangevallen en gemolesteerd.

"De man zat op de eerste rij en kwam plotseling naar mij toegesneld. Hij gaf me een kopstoot en ik vloog tegen de muur waarbij ik mijn bril verloor", reageert een geschrokken Vilks. Volgens de kunstenaar behoorde de man tot een groep die de lezing probeerde te verstoren. Meteen na de overval werd Vilks in veiligheid gebracht. "Die man hoorde bij een groep moslims. Ze riepen 'Mohammed, Mohammed'." Tot zeker aan het begin van de avond was er tumult in de collegezaal. De politie van Uppsala bewaakte de voordracht en tijdens de commotie werd zelfs een agent mishandeld. Lars Vilks hield een toespraak over zijn eigen kunstwerken en het thema kunst en vrijheid van meningsuiting. "Mijn lezing in Jönköping werd eerder al stilgelegd voordat ik goed en wel kon beginnen en nu gebeurt er dit", zegt hij. "Ik word gestopt met fysiek geweld. Het is natuurlijk een probleem wanneer een volksmassa op deze wijze zijn zin krijgt." Het begin van Vilks lezing was nog rustig. Maar toen hij een film met een seksuele inhoud vertoonde, werd de sfeer grimmig. Lars Vilks is de afgelopen maanden meerdere keren het doelwit geweest van geweldadige acties door islamitische extremisten. Alles hangt samen met de publicatie door de tekenaar van karikaturen die de profeet Mohammed afbeelden als rotondehond.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden