donderdag 11 maart 2010

Bankbiljet 20 kronen raakt uit gratie Zweden

STOCKHOLM - Nog even en het kan gedaan zijn met het bankbiljet van 20 kronen. Riksbanken, de Zweedse Staatsbank, wil af van 'Selma's flappen'.

Het bankbiljet met de afbeelding van de populaire Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf heeft duidelijk zijn beste tijd gehad. "Het briefje wordt makkelijk verfrommeld, juist omdat het niet zoveel waard is (circa twee euro, red.)", vertelt Dick Malmlund, namens ondernemersorganisatie Svensk Handel. Wanneer de biljetten slijten, raken ze vaak verstopt in de machines die contanten hanteren. Ieder jaar is het daarom nodig om 30 tot 40 miljoen van deze briefjes opnieuw te drukken. Riksbanken wil daarom een munt met dezelfde waarde invoeren. "Die omschakeling wordt voor ons een hele toestand. Het gaat om een enorm gewicht en de hantering door handelaren wordt dan ook letterlijk een zware aangelegenheid". zegt Malmlund. In het nieuwe voorstel van de Staatsbank worden ook de introductie van een briefje van 200 kronen (ongeveer 20 euro) én de herinvoering van de 2 kronenmunt uit de jaren 70 genoemd. Bovendien krijgt al het contante geld nieuwe en betere beveiligingen tegen valsemunterij.

50 öre
Exact een jaar geleden werd al bekendgemaakt dat het einde van de munt van 50 öre in zicht is. Na 30 september dit jaar verdwijnt het geldstuk met een waarde van circa 5 eurocent definitief van de markt. De kleine, koperen munt is vanaf 1992 geslagen. Zwerft er ergens in je portemonnee nog een oude 2 kronenpenning uit de jaren 70? Geen nood. Ondanks dat de productie hiervan al in 1971 stopte, is het stuk kleingeld nog immer een wettig betaalmiddel. Met andere woorden, sla er derhalve zeker munt uit...

Zweeds parlement erkent Turkse genocide op Armeniërs

STOCKHOLM - Zweden heeft officieel de Turkse volkenmoord op etnische Armeniërs in 1915 erkend. Het parlement in Stockholm, Riksdagen, stemde met één stem voor de aanvaarding.

Het was de roodgroene oppositie die het voortouw nam in dit extreem gevoelige thema. Turkije heeft altijd ontkend dat er ten tijde van de Eerste Wereldoorlog een genocide op Armeniërs, Assyriërs, Chaldeeërs en Pontische Grieken plaatshad in het voormalige Ottomaanse Rijk. Toch erkende vandaag de Zweedse Tweede Kamer met een minimale meerderheid, 131 tegen 130 stemmen, de volkerenmoord. Turkije is razend en heeft zijn ambassadeur teruggeroepen. "Dit zal dramatische consequenties hebben voor de relatie tussen Zweden en Turkije", zegt Zergün Korutürk, de hoogste Turkse diplomaat in het Scandinavische land.

Zweedse regering
De Zweedse regering had het voorstel van het parlement echter afgewezen. "Het is niet aan de Riksdagen om volkrechtelijke oordelen te vellen", meent Gustav Blix van Moderaterna, de liberaal-conservatieven. "Het zijn historici die geschiedenis schrijven, geen politici." Hij vindt het juist belangrijk om het verzoeningsproces tussen Turken en Armenen, dat momenteel aan de gang is, te steunen. Maar een aantal leden van de regeringspartijen stemde hetzelfde als de oppositie, waardoor het voorstel met één stem verschil werd aangenomen. Volgens geschiedkundigen kwamen door de volkerenmoord tot 2,5 miljoen mensen om het leven. "Wij politici gaan geen geschiedenis schrijven, maar wij hebben de verantwoordelijkheid om ons aan de historische feiten te houden en dit soort zaken te blijven noemen", zegt Hans Linde van Vänsterpartiet (de Linkse Partij).
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden