vrijdag 15 januari 2010

Spoken jagen asielzoekers stuipen op het lijf

VERDAL - Benauwde asielzoekers in Noorwegen alarmeerden vanacht in paniek de politie. Volgens hen spookte het in het opvangcentrum.

In alle vroegte ontving de politie van de regio Nord-Trøndelag een telefoontje uit asielzoekerscentrum Vaterholmen in Verdal. Aanvankelijk dachten de ordehandhavers dat het ging om een ruzie, maar bij aankomst in het complex werden de agenten tegemoet gelopen door een groep doodsbange bewoners. Geschrokken vertelden ze dat kasten en lades vanzelf open en dicht waren gegaan. Een klopjacht op de veronderstelde schimmen leverde waarnemingen noch aanhoudingen op, waarna de agenten niets anders konden doen dan de arme bewoners te troosten. Een politiewoordvoerder kan zich niet herinneren dat er ooit eerder een dergelijke melding is geweest, maar is daarentegen wel bekend met het gerucht dat het in Vaterholmen zou spoken.

Brein bomaanslag Deense krant officieel aangeklaagd

KOPENHAGEN - Het plan was in kannen en kruiken. Een vrachtwagen zou worden gevuld met explosieven en vervolgens bij een kantoor van het dagblad Jyllands-Posten tot ontploffing worden gebracht. Nu hebben Amerikaanse aanklagers de bedenkers van dit complot in staat van beschuldiging gesteld.

Zakenman Tahawwur Hussain Rana en zijn kameraad David Coleman Headly zitten sinds 28 oktober 2009 vast in de gevangenis van Chicago. Tegen dit Pakistaans-Amerikaanse duo is door de openbaar aanklager een zware telastelegging ingediend. De autoriteit beschuldigt Rana en Headly ervan een aanslag op de Deense krant Jyllands-Posten te hebben beraamd. Volgens de Amerikanen werd het plan geleid door Ilyas Kashmiri, het hoofd van de Pakistaans islamitische terreurorganisatie Harkat ul-Jihad-al-Islami, en zodoende wordt ook hij meegenomen in de aanklacht.

Filmopnamen
In januari vorig jaar reisde Headly naar Denemarken en maakte daar filmopnamen van de redactiekantoren van Jylland-Posten. Deze krant publiceerde in september 2005 een serie karikaturen van de profeet Mohammed en haalde zich daarmee de woede van de moslimwereld op de hals. Blijkens de aanklacht zou Rana middelen en manschappen ter beschikking stellen teneinde een aanslag tegen het dagblad uit te voeren. Zo was het de bedoeling om een vrachtwagen geladen met springstoffen tot ontploffing te brengen. Een nabijgelegen synagoge was eveneens doelwit. Beide mannen worden overigens ook in verband gebracht met de terroristische aanvallen in het Indiaase Bombay van november 2008.

Graven Zweedse koningen worden geopend

STOCKHOLM - Leden vroegere Zweedse koningen aan dezelfde ziekte? Nog even en we weten het, want binnenkort wordt het graf van de 13de eeuwse koning Magnus Ladulås voor onderzoek geopend.

In mei 2002 onderzochten archeologen ook al een laatste rustplaats van een Zweedse vorst. Toen werd in het veronderstelde graf van Birger Jarl (omstreeks 1210-1266), koning en stichter van Stockholm, dna-materiaal afgenomen van drie individuen die er werden aangetroffen. Nu is het de beurt om in de kerk van Riddarholmen te Stockholm de stoffelijke resten van Magnus Ladulås (1240-1290), zoon van Jarl en eveneens koning, nader te bekijken. Vergelijkingsmateriaal om er zeker van te kunnen zijn dat de botten toebehoren aan Jarl heeft namelijk nog niemand.

"Allereerst willen we dna-proeven nemen van de zeven personen die in het graf zijn bijgezet", legt archeologe Maria Wretemark van Västergotlands Museum uit. "We weten dat het kinderen en kleinkinderen van Birger Jarl zijn. Door middel van dna-onderzoek kunnen we nu met zekerheid vaststellen dat de personen die in Varnhem zijn begraven inderdaad tot dezelfde familie behoren." Verder zijn de onderzoekers benieuwd of de nakomelingen van Jarl aan dezelfde ziekte leden als hijzelf.

Karl XII
Onderzoek van koninklijke tombes in de naam der wetenschap krijgt nóg een nieuw hoofdstuk. Ook de sarcofaag van Karl XII (1682-1718) in hetzelfde hoofdstedelijke gebedshuis gaat namelijk open. Wederom, want het is al de derde keer. Geleerden zijn het er nog altijd niet over eens of deze monarch, die op 30 november 1718 stierf tijdens de belegering van het Noorse fort Fredriksten, aan zijn einde kwam door een Noorse of zelfs een Zweedse kogel. Nu de wetenschap forse stappen vooruit heeft gemaakt, vroegen de onderzoekers andermaal om toestemming. Afgelopen najaar kregen ze het groene licht. Naar verwachting zal het onderzoek later dit jaar plaatshebben.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden