donderdag 29 april 2010

Amerikaanse ribkwal nieuwe plaag voor badgasten

GOTENBURG - Dol op zwemmen in Noord-Europese wateren? Pas dan deze zomer extra goed op voor een ongenode gast: de Amerikaanse ribkwal.

In korte tijd is dit voor Scandinavië vreemde dier nu langs de west- en zuidkust van Zweden opgerukt tot zelfs in een deel van de Oostzee. Ondanks dat de Amerikaanse ribkwal zelf niet steekt, draagt hij een parasiet bij zich die bij zwemmers vervelende huidirritatie teweeg kan brengen. "De parasiet is eigenlijk de larve van zeeanemonen. Deze heeft netelcellen met vergif die jeuk en huidirritatie bij zwemmers kan veroorzaken", vertelt Erik Selander, zeebioloog aan de universiteit van Gotenburg. "Het lijkt ongeveer op een gewone kwallenbeet, maar dan met het verschil dat de brandende pijn enkele dagen in plaats van enkele uren aanhoudt." De Amerikaanse ribkwal - oorspronkelijk afkomstig van de oostkust van de Verenigde Staten - vormt een bedreiging voor inheemse vissoorten. Het dier is zeer gulzig en vermenigvuldigt zich razendsnel. Ervaringen uit de Zwarte Zee hebben aangetoond dat op termijn het gehele ecosysteem kan worden beïnvloed waardoor visbestanden gevaar lopen. Deze kwal eet namelijk grote hoeveelheden plankton waar anders jonge vissen van leven.

Vliegverkeer van en naar IJsland genormaliseerd

REYKJAVIK - Vliegen naar en van IJsland kan weer. Sinds vanochtend zijn alle luchthavens in het land open voor zowel binnenlandse als internationale vluchten.

Nog altijd 'rookt' de vulkaan bij de gletsjer Eyjafjallajökull er lustig op los. Indicaties dat de activiteiten beginnen af te nemen zijn er niet, maar de aswolken die nu in de atmosfeer terechtkomen, lijken geen gevaar voor het luchtvaartverkeer te vormen. "Zowel de weerberichten als studies naar de verspreiding van as uit de vulkaan geven ons een reden om optimistisch te zijn", zegt Gudjón Arngrímsson, woordvoerder bij luchtvaartmaatschappij Icelandair. "Volgens hetgeen waar we aan hebben gewerkt, ziet het ernaaruit dat het vluchtschema in ieder geval morgen overdag tot in het weekend onveranderd blijft." Ook de collega's van Iceland Express zijn positief gestemd. "Het ziet er goed uit. We moeten aan de slag met de vertragingen die we hebben opgelopen. Momenteel hebben we er nog heel wat, maar morgen zal alles weer volgens schema verlopen. Ik hoop dat het voor nu achter de rug is en dat hiermee een einde komt aan een moeilijke periode."

Asconcentraties
Onderzoeken tonen aan dat de hoeveelheid stof uit de vulkaankrater niet alleen is verminderd, maar dat tevens het gebied waar gevaarlijke asconcentraties voorkomen een stuk kleiner is dan voorgaande dagen. De huidige aswolk zou eventueel nog invloed kunnen hebben op de vluchten van en naar Vestmannaeyjar (Westman-eilanden) voor de zuidkust van IJsland. Maar verder hoeven vliegmaatschappijen hun dienstregelingen niet aan te passen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden