dinsdag 2 februari 2010

Sadomasochisme niet langer ziekte in Noorwegen

OSLO - Travestieten, mannen in vrouwenkleren en vice versa, worden in Noorwegen niet langer als ziek beschouwd. Net zoals beoefenaars van het fetisjisme en sadomasochisme.

Als enig overgebleven Scandinavische land verwijderde de Noorse Gezondheidsraad, Helsedirektoratet, seksuele minderheden van de lijst met ziekten en aandoeningen. Zweden deed dit vorig jaar nog. Bjørn-Inge Larsen, directeur van Helsedirektoratet, legt uit dat het doel van de overheidsorganisatie is om opvattingen die aparte seksuele voorkeuren zien als ziekten af te zwakken. "We bedoelen dat er in onze samenleving van vandaag de dag en in de gezondheidszorg geen basis bestaat om deze groepen als ziekten te klassificeren."

Jubelt
De landelijke vereniging voor homoseksuelen en travestieten, de LLH, jubelt van vreugde. "Deze veranderingen versterken de mensenrechten voor een aanzienlijke minderheid in de samenleving", reageert LLH-woordvoerder Svein Skeid opgetogen. "Nu zien we dat in het ene na het andere land de dominosteentjes omvallen." De LLH ijvert er nu eveneens voor dat de Wereldgezondheidsorganisatie haar internationale lijst met ziekten en aandoeningen aanpast.

Finse premier geeft Zweedse taal zijn steun

HELSINKI - De Zweedse taal in Finland wordt een onvervalst heet hangijzer in 's lands politiek. Nu heeft ook premier Vanhanen zich in de discussie gemengd.

Blijft Zweeds een Finse landstaal? Als het aan Matti Vanhanen ligt wel. Vlak voor het begin van een tv-debat over de officiële talen van Finland zegt de premier niets te willen weten van Zweeds als minderheidstaal. Volgens hem blijft Zweeds gewoon dezelfde status genieten die het nu heeft. Wel houdt Vanhanen vast aan de hervormingen binnen de politiek, ook als dat consequenties zou hebben voor het Zweedse idioom.

Transfer Wanderson van de baan

GOTENBURG/ROTTERDAM - Alles leek in kannen en kruiken. Feyenoord had een nieuwe Braziliaanse steraanvaller uit Zweden binnengehaald. Toch keerde het geluk op de allerlaatste ogenblikken zich tegen de Rotterdamse voetbalclub.

Afgelopen vrijdag maakten zowel Feyenoord als Gais uit Gotenburg bekend dat de overgang van Wanderson do Carmo aanstaande was. De Braziliaanse spits was inmiddels al gekeurd en zat op het vinkentouw. Aan Feyenoord om het slotakkoord te spelen omtrent de deal. Wanderson zou voor een halfjaar op huurbasis in De Kuip aan de slag gaan. Zoú, want toch ketste de transfer op het allerlaatste moment af. De Rotterdammers bleken niet de benodigde zeven ton voor de huur op te kunnen brengen. Naast de verkoop van Andwélé Slory had Feyenoord nog een speler van de hand moeten doen. En dat lukte op de valreep niet meer. Wanderson kan nu alleen nog binnen Noord-Europa van club wisselen, aangezien de Scandinavische transfermarkt twee maanden langer open is.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden