maandag 4 oktober 2010

Zweden krijgt EK vrouwenvoetbal van 2013

GOTENBURG - Niet Nederland, maar Zweden krijgt het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal van 2013 toegewezen.

Lars-Åke Lagrell, voorzitter van de Zweedse voetbalbond, toonde zich zeer gelukkig met het besluit van de Europese voetbalbond UEFA. "Dit is van groot belang voor het meisjes- en vrouwenvoetbal in Zweden. Vandaag de dag is 30 procent van onze spelers vrouw en zij kunnen hierdoor een stuk hogerop komen." De finale zal in 2013 worden gespeeld in het nieuwe interlandstadion van Solna. Het EM voor vrouwen is één keer eerder door Zweden verzorgd, namelijk in 1997 en toen was Noorwegen de mede-organisator.

Race
Nederland was de afgelopen maanden ook in de race om het toernooi naar zich toe te halen. Maar Lagrell vindt het huidige besluit juist. "Zweden is voor wat betreft damesvoetbal een groter land dan Nederland. Ik hoop in elk geval dat we een mooi evenement beleven. We kunnen door goed werk te leveren alle wedstrijdkaartjes aan de man brengen. We spelen per slot van rekening in grote stadions." Niettemin wil de preses wel kwijt dat Zweden geen plannen heeft een verzoek voor het EM voor mannen in 2016 in te dienen, omdat de gemeenschappelijke sollicitatie die Zweden en Noorwegen voor de organisatie voor dit kampioenschap hadden ingeleverd niet de staatssteun kreeg die de gemeenten willen hebben. "We hebben tegen elkaar gezegd dat we geen verzoek indienen voor het EM voordat de regering ons heeft gevraagd dit te doen."

Nobelprijs voor pionier reageerbuisbevruchting Edwards

STOCKHOLM - De Britse wetenschapper Robert Edwards ontvangt dit jaar de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn ontwikkeling van de in-vitrofertilisatie (IVF) ofwel de reageerbuisbevruchting. Dit maakte het Nobelcomité in Stockholm vandaag bekend.

Edwards krijgt de onderscheiding omdat hij de methodes voor de reageerbuisbevruchting heeft gecreëerd. Hij werkte daarin samen met zijn inmiddels overleden collega Patrick Steptoe. De 85-jarige professor heeft volgens zijn medewerker een te slechte gezondheid om commentaar te leveren op het grote nieuws. Maar vijf jaar geleden vertelde Robert Edwards zelf in een interview over zijn onderzoekswerk en hoe daarop om hem heen werd gereageerd. "Ze noemden me gek. Er was niemand die een ethisch risico wilde lopen. Ze zeiden tegen me dat de kinderen niet normaal zouden worden en vroegen zich vervolgens af wat ik daar dan aan zou doen. Maar ik was niet ongerust, want mijn onderzoek had aangetoond dat IVF op dezelfde manier werkte als natuurlijke bevruchting." In 1978 kwam de allereerste reageerbuisbaby dankzij Edwards baanbrekende en omstreden onderzoek ter wereld. Hij begon in de jaren 60 in Engeland met dit werk.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden