dinsdag 9 maart 2010

Aanslag Zweedse kunstenaar Lars Vilks verijdeld

DUBLIN - De politie in Ierland heeft zeven personen gearresteerd die worden verdacht van het beramen van een moordaanslag op de Zweedse kunstenaar Lars Vilks.

Na onderzoek door zowel Europese veiligheidsdiensten als de Amerikaanse FBI en CIA werden de zeven, vier mannen en drie vrouwen, in de Ierse hoofdstad Dublin opgepakt. In 2007 had de islamitische terreurorganisatie Al Qaida een prijs van 100.000 dollar op het hoofd van Vilks gezet. Dit nadat de Zweed een aantal tekeningen van Mohammed als rotondehond had gepubliceerd in het dagblad Nerikes Allehanda. Ook de hoofdredacteur van deze krant werd met de dood bedreigd. Beiden kregen na die tijd langdurige politiebescherming. Aan het begin van dit jaar werd Vilks opnieuw bedreigd, ditmaal vanuit Somalië.

Kristoffersen zwemt als eerste Noorse 50 meter onder ijs

RY - Met één hap adem 50 meter onder het ijs van een meertje zwemmen, ga er maar aan staan. Niemand in Noorwegen was dat nog gelukt. Totdat vrijduikster Elisabeth Kristoffersen een Deens wak insprong...

Sommige mensen houden er extreme sporten op na. Vooral de Noren lijken er een handje van te hebben. In januari schreven we nog over Cecilie Skog die op ski's de Zuidpool overstak. Afgelopen weekend was het de beurt aan het vrijduiken. Normaal gesproken een onorthodoxe discipline die sterk door mannen wordt beheerst. Maar dat monopolie is nu doorbroken. Elisabeth Kristoffersen, afkomstig uit het Zuid-Noorse Gjøvik, trok een baantje van 50 meter onder het ijs van het meer Knudsø bij het Deense dorp Ry. En dat op slechts één keer ademhalen! Ze werd daarmee direct de allereerste inwoner van Noorwegen met een dergelijke prestatie op haar naam. Hoezo ijskoud?!
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden