dinsdag 18 mei 2010

Eerste nederlaag Helsingborgs IF na recordsnelle goal

KALMAR - Zeven luttele seconden had Daniel Freire Mendes, de Braziliaanse spits van Kalmar FF, nodig om de winnende treffer tegen de touwen te werken in de ontmoeting met Helsingborgs IF (1-0). Het doelpunt werd daarmee het snelste ooit in de geschiedenis van de Allsvenskan.

Tot voor het treffen in Kalmar was Helsingborg nog de enige ongeslagen club in de Zweedse eredivisie. Niettemin heeft de verliespartij weinig invloed op de titelaspiraties bij de ploeg, want ook buurman en naaste belager Malmö FF ging onderuit. Het team van ex-Utrechter Rick Kruys verloor uit bij nieuwkomer Mjällby AIF met 4-2. Het verschil tussen Helsingborg en Malmö blijft daarom vijf punten (32 tegen 27). Op een knappe derde plaats staat Örebro SK dat na een 2-0 zege over Trelleborgs FF nu 25 punten heeft verzameld.

Denemarken
Voor de voetballers uit de Deense Superligaen zit seizoen 2009-2010 erop. FC Kopenhagen had inmiddels het landskampioenschap geprolongeerd en de laatste speelronde concentreerde zich daarom op de clubs die nog konden degraderen. Dat lot was onderwijl al bezegeld voor hekkensluiter Køge BK. Voor de tweede degradatieplek kwamen AGF Århus, Randers FC en SønderjyskE nog in aanmerking. Alledrie de clubs verloren hun laatste wedstrijd; Århus thuis met 0-3 van Odense BK, Randers met 1-3 van Brøndby IF en SønderjyskE met dezelfde cijfers uit bij Kopenhagen. Daarmee viel voor Århus uiteindelijk het doek en dus mag die ploeg het volgend jaar een stapje lager gaan proberen.

Noorwegen
Rosenborg BK is na de twaalfde speelronde in de Noorse Tippeligaen twee punten dichterbij lijstaanvoerder Tromsø IL gekropen. De Trondheimers wonnen thuis eenvoudig met 3-0 van Hønefoss BK, terwijl Tromsø tegen Odd Grenland in Skien op 1-1 bleef steken. Tromsø leidt nog wel met drie punten voor op Rosenborg (27 om 24 punten). Derde in Noorwegen is thans Vålerenga IF uit Oslo dat op eigen veld het dit seizoen zo sterk gestarte Aalesunds FK met 3-0 kansloos liet. Aalesund moet door dit resultaat voorlopig genoegen nemen met de vijfde plek.

Nieuwe aswolk dit weekeinde boven Finland

HELSINKI - Nu is Finland aan de beurt: een nieuwe aswolk uit de IJslandse gletsjervulkaan Eyjafjallajökull trekt de komende dagen naar dit gedeelte van Scandinavië.

Het Fins meteorologisch instituut voorziet dat het noorden van het land de meeste problemen met de aswolk zal krijgen. Morgenavond al worden de eerste stofdeeltjes, die zich hoog in de atmosfeer bevinden, in het Finse luchtruim verwacht. De hoeveelheid as kan vrijdagochtend een dergelijk hoge concentratie hebben bereikt dat dit invloed kan krijgen op het vliegverkeer boven Noord-Finland. Volgens de voorspellingen zal de as zich niet ten zuiden van de lijn Vaasa-Kuusamo, grofweg door het midden van het land, verspreiden. Voor Finland is de maand mei door noordelijke en zuidoostelijke luchtstromingen nagenoeg asvrij geweest. Nu de wind echter naar het westen is gedraaid, kan ook Suomi de nodige stof uit de IJslandse vulkaan tegemoet zien.

Mogelijk standbeeld Ibrahimović in Malmö

MALMÖ - Ondanks dat Zlatan Ibrahimović het afgelopen seizoen veelal de tweede viool speelde bij FC Barcelona, debatteren gemeentebestuurders van Malmö momenteel over een heus standbeeld van de populaire Zweedse voetballer.

Hij werd vorig jaar zomer met veel bombarie naar Barcelona gehaald, deed het in de eerste seizoenshelft prima, maar Zlatan Ibrahimović liep vooral de laatste maanden in de schaduw van zijn collega-aanvaller Lionel Messi. Niettemin zijn de Zweden gek op Zlatan. Met name in Malmö, de geboortestad van de spits. Hier willen lokale politici nu een standbeeld voor hem oprichten. Het beeld moet een plaatsje krijgen op een gloednieuw plein dat zal worden aangelegd in Rosengård, de wijk waar de oud-speler van onder meer Ajax opgroeide. "Ik hoop dat we gedurende de volgende mandaatperiode, indien wij als sociaaldemocraten deze herfst de gemeenteraadsverkiezingen winnen, een Zlatan-beeld kunnen krijgen", zegt Adrian Kaba, voorzitter van Socialdemokraterna in Rosengård. De partij ligt achter de betreffende motie. Volgens Kaba is een standbeeld van Ibrahimović een positief symbool voor de probleemwijk. In Rosengård bestaat 86 procent van de inwoners uit hoofdzakelijk niet-westerse immigranten en de werkloosheid is er gigantisch; maar liefst 62 procent heeft geen vaste broodwinning. De achterban van de sociaaldemocraten staat vierkant achter het voorstel van zijn voorzitter.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden