woensdag 13 januari 2010

Spaanse stierenvechter gaat de boer op in Zweden

NÄSSJÖ - Veehouders krijgen tijdens hun werk nogal eens trappen van koeien en stieren te verduren. Niet zelden leidt dit tot lichamelijk letsel. Maar olé... geen zorgen, want nu snelt een heuse stierenvechter de Zweedse boeren te hulp.

Joselito Ortega is een rasechte expert op het gebied van runderen. Deze Spaanse matador bekampt stieren met de regelmaat van de klok en mag daarom van harte opdraven teneinde de veeboeren in het Zuid-Zweedse Småland de fijne kneepjes te leren. Stierenvechters worden gezien als echte mannen, macho's van het eerste uur. Extra saillant dus dat Ortega enkele maanden geleden in het nieuws kwam toen hij reclame maakte voor Gay Up, een van origine Colombiaans frisdrankje dat populair is in de homoscene.

Hoorns
Desalniettemin moeten de stieren en koeien in Småland nu ferm bij de hoorns worden genomen. Op verzoek van het provinciebestuur komt de toreador daarom naar de plaats Nässjö om deze cursus te leiden. Tot dusver hebben al 15 veehouders zich aangemeld en ook de Zweedse oud-stierenvechter Emil von Schultz is van de partij. Omgaan met runderen betekent een behoorlijk risico; ieder jaar raken heel wat boeren gewond tijdens het uitoefenen van hun vak. Tussen 2004 en 2008 overleden zelfs vijf veehouders nadat ze door een koe of stier waren aangevallen.

Minder terugbetalingsstress IJslanders

REYKJAVIK - De IJslandse bevolking kan rustig uitblazen. Er is blijkbaar meer geld voorhanden voor terugbetaling van de Icesave-schulden.

Al wekenlang is IJsland in de ban van de schulden die de bank Icesave achterliet na het bankroet in oktober 2008. Zo had het land afspraken gemaakt met Groot-Brittannië en Nederland over terugbetaling, maar lag vervolgens president Grimsson dwars door over dit verdrag zijn veto uit te spreken. Gevreesd werd dat de kleine IJslandse bevolking de last van de schulden nauwelijks zou kunnen dragen. Maar nu blijkt dat Landsbanki, de op een na grootste bank van IJsland, genoeg middelen heeft om 90 procent van het debet te kunnen voldoen. Groot-Brittannië en Nederland hebben een bedrag van 3,8 miljard euro te vorderen. Toch is niet iedereen zo positief. Critici zijn sceptisch dat de tegoeden van Landsbanki voor aflossing kunnen worden gebruikt.

Noren staan machteloos tegenover criminele gastarbeiders

OSLO - Noorwegen kan niets beginnen tegen de instroom van duizenden criminele gastarbeiders. Het Verdrag van Schengen staat de autoriteiten in de weg.

Met name Oost-Europeanen maken het te bont in Noorwegen. Werknemers uit Roemenië, Litouwen en Polen hebben de slechtste reputatie. Vanwege het verdwijnen van de grenzen tussen Schengen-landen kunnen deze gastarbeiders de toegang niet worden ontzegd. Er is niets dat de Noorse douane helpt eventuele criminelen uit die landen bij aankomst direct terug te sturen. In totaal 4359 mensen zonder vaste verblijfsvergunning kregen vorig jaar van Noorwegen een enkele reis terug naar huis. Dat zijn er bijna 1500 meer dan het jaar ervoor. Niet minder dan 3340 werden met dwang de grens overgezet.

Spyker gooit alles in de strijd voor Saab

TROLLHÄTTAN - Het is erop of eronder voor sportautofabrikant Spyker Cars. De Nederlanders voeren momenteel verhitte onderhandelingen met General Motors (GM) met Saab als inzet.

Spyker lijkt zich nog altijd niet te hebben neergelegd bij het faillissement van de Zweedse autobouwer. Maar de tijd tikt weg voor directeur Victor Muller. Momenteel bevindt hij zich in het Amerikaanse Detroit en probeert de laatste obstakels voor de koop uit de weg te ruimen. Gisteren gaf GM geïnteresseerde kopers alsnog de kans om Saab binnen twee tot vier weken over te nemen. Vandaag vergadert het bestuur van de Amerikanen over de verkoop. Echter, er zal door de gegadigden wel diep in de buidel moeten worden getast. "Om terug te gaan naar de leiding met het verzoek zich te bedenken zijn wel heel sterke kaarten nodig", verklapt GM-woordvoerder John McDonald. Behalve Spyker staat nog een partij te trappelen om overnamegesprekken te voeren. Het gaat om investeringsbedrijf Genii Capital dat samenwerkt met Formule 1-baas Berni Ecclestone. Ondanks de activiteiten achter de schermen gaat de afwikkeling in Trollhättan gewoon door. Met de aanstelling van curatoren werd ook het bestuur van Saab naar huis gestuurd.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden