woensdag 17 maart 2010

SAS zwaar beboet voor bedrijfsspionage

OSLO - Opnieuw heeft SAS een flinke tik te verduren gekregen. Ditmaal moet de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij een forse boete betalen vanwege bedrijfsspionage.

In mei 2008 veroordeelde een rechtbank in de Noorse provincie Akershus de maatschappij tot het betalen van in totaal 138 miljoen Noorse kronen (ruim 17 miljoen euro) aan naaste concurrent Norwegian. Dit bedrijf beweerde dat SAS zich tussen september 2002 en maart 2004 toegang had verschaft tot gevoelige informatie over Norwegian via het boekingssyteem Amadeus. De rechter oordeelde vervolgens in het voordeel van Norwegian. Maar SAS liet het daar niet bij zitten en ging in hoger beroep. Die zaak diende vandaag. Ook dit gerecht, lagmannsretten, stelde Norwegian in het gelijk en veroordeelde SAS tot een boete van 174,6 miljoen Noorse kronen (bijna 22 miljoen euro). "We zullen het vonnis bestuderen om te bepalen of we in beroep gaan", reageerde SAS-bestuursvoorzitter Mats Jansson. In het Norwegian-kamp gingen daarentegen de vlaggen uit. "Wij zijn dik tevreden met de veroordeling van SAS en de vergoeding die aan ons moet worden betaald", zei directeur Bjørn Kjos.

Traditionele Deense keuken opnieuw in trek

KOPENHAGEN - Denen beginnen zo langzamerhand de buik vol te krijgen van fastfood. De nieuwe trend is een terugkeer naar een oude, want nu wordt de vroegere Deense cuisine weer populair.

Gisteren ontving wederom een Deens restaurant, AOC in Kopenhagen, een felbegeerde Michelin-ster als beloning voor het serveren van overheerlijke spijzen. Oude Deense recepten en ingrediënten zijn eenvoudigweg 'in'. Zelfs het allereerste recept van Denemarken, ongeveer 700 jaar geleden opgetekend, is een bron van inspiratie. "De Deense keuken kan heel fijn en elegant zijn", zegt voedingshistorica Bi Skaarup die cursussen in het bereiden van historische voeding geeft. Volgens haar bestond er honderd jaar geleden een enorm scala aan gerechten waarvoor uitsluitend Deense bestanddelen werden gebruikt. Maar met de komst van de industrialisatie en globalisering moest eten plotseling gemakkelijk, snel en goedkoop worden. "Het was verre van prestigieus om thuis uitgebreid te gaan kokerellen. Belangrijker was dat wat je kookte snel op tafel stond." Toch wint de oude, traditionele Deense kookkunst nu met rasse schreden aan terrein. De nieuwe culinaire mode valt te danken aan restaurants rondom in Denemarken. Veel eethuizen hebben Franse gerechten van hun menukaart geschrapt en de ruimte overgedaan aan Deense delicatessen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden