maandag 28 juni 2010

Noorse boodschappen duurste van Europa

LUXEMBURG - Boodschappen doen in een Noorse supermarkt betekent een robuuste aanslag op je portemonnee, zo blijkt uit een onderzoek van Eurostat.

Uit de analyse van voedselprijzen in Europa in 2009 door het statistisch bureau van de Europese Unie (EU) blijkt dat de kosten voor Noorse levensmiddelen maar liefst 54 procent boven het gemiddelde EU-niveau lagen. Denemarken volgt op een derde plek met 39 procent doorsnee hogere prijzen en Finland is vijfde en ligt 20 procent boven de EU-maatstaf. De 'voordeligste' landen in Noord-Europa heten IJsland en Zweden en kennen beide prijzen die 4 procent meer bedragen dan gemiddeld het geval is in de 27 EU-lidstaten. Met name alcohol en tabak kosten in Scandinavië nog altijd de spreekwoordelijke rib uit het lijf. Voor deze genotsmiddelen moest vorig jaar in de noordelijke landen ongeveer het dubbele worden neergeteld in vergelijking met de goedkoopste Europese naties, landen in Oost-Europa en op de Balkan.

IJslandse premier trouwt na legalisering homohuwelijk

REYKJAVIK - Als een van de eerste homoseksuele huwelijken in IJsland is premier Jóhanna Sigurdardóttir met haar vriendin Jónína Leósdóttir in het echt verbonden.

Gisteren werd een nieuwe wet in IJsland van kracht die voorziet in gelijke rechten voor homoseksuele paren om te trouwen. Sigurdardóttir en haar vriendin grepen die gelegenheid direct aan om een aanvraag in te dienen hun partnerschap om te zetten in een huwelijk. Aan het verzoek werd overigens geen ceremonie gekoppeld. Wel is de liefdesbelofte per direct ingegaan.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden