dinsdag 31 augustus 2010

Malmö FF neemt leiding Allsvenskan over

MALMÖ - De nieuwe koploper in de Zweedse eredivisie heet Malmö FF. Op eigen gras werd op prima wijze met 1-0 gewonnen van IF Elfsborg. Malmö passeerde door de winst Helsingborgs IF dat uit in de topper tegen Örebro SK met 3-0 in de luren werd gelegd.

Na de overtuigende zege van Örebro was Malmö er op gebrand om te winnen. De ploeg waar ook ex-Utrechter Rick Kruys onder contract staat - maar de meeste tijd de reservebank bewaakt - stond slecht één punt achter provinciegenoot en grote rivaal Helsingborg. De 1-0 overwinning op Elfsborg kwam pas laat in de tweede helft tot stand, maar was genoeg om op te klimmen naar de eerste stek en zelfs uit te lopen naar een voorsprong van twee punten. De stand aan kop is nu als volgt: 1. Malmö 21-48; 2. Helsingborg 21-46; en 3. Örebro 21-38.

Denemarken
Tijdens de zevende speelronde in de Deense Superligaen sloeg lijstaanvoerder FC Kopenhagen een gat met de achtervolging. Zelf pakten de hoofdstedelijke voetballers op bezoek bij promovendus AC Horsens de volle winst: 1-2. De concurrentie liet echter dure punten liggen. Nummer twee FC Midtjylland was uit net niet opgewassen tegen Odense BK en verloor nipt met 2-1. Nummer drie Brøndby IF met Remco van der Schaaf in de gelederen ging ook op bezoek bij een debutant, te weten Lyngby BK. Na twintig minuten spelen stond het al 2-0 voor Lyngby en leek de wedstrijd gespeeld. Maar nadat Van der Schaaf het veld na ruim een halfuur betrad, was bij de bezoekers ineens de beer los. Eerst bracht de voormalige middenvelder van onder meer Vitesse en PSV zijn team op 2-2. In de extra tijd van de wedstrijd en een 3-2 voorsprong voor Lyngby bezorgde hij middels de 3-3 Brøndby alsnog een punt. Kopenhagen gaat aan de leiding met 7-19, gevolgd door Midtjylland 7-15 en Brøndy 7-12.

Noorwegen
Voor Rosenborg BK is de 22ste landstitel slechts een kwestie van tijd. De Trondheimers versloegen uit in Kristiansand het plaatselijke IK Start met 2-3. Naaste belager Vålerenga IF pakte in en tegen Molde via een 0-1 overwinning de drie punten mee. Tromsø IL, de nummer drie van Noorwegen, kwam bij FK Haugesund niet verder dan 0-0. Door de resultaten blijft Rosenborg riant aan kop, nu met 52 punten uit 22 wedstrijden. Vålerenga is nog steeds tweede en heeft 43 punten uit 22 duels. Tromsø volgt als derde met 40 uit 22.

Oprichter WikiLeaks vraagt verblijfsvergunning Zweden aan

STOCKHOLM - Julian Assange, oprichter en baas van de omstreden website WikiLeaks, heeft in Zweden een verblijfs- en werkvergunning aangevraagd.

De 39-jarige Australiër leverde zijn verzoek in op 18 augustus, drie dagen voordat het nieuws over verdenkingen tegen hem van seksuele misdrijven naar buiten kwam. Gunnila Wikström van de Zweedse immigratiedienst vertelt dat in Assanges verzoek enkele gegevens ontbreken, waardoor er nog geen besluit over het al dan niet verstrekken van een verblijfsvergunning kan worden genomen. De immigratiedienst heeft hem nu gevraagd het verzoek verder aan te vullen, waarna de zaak zo snel mogelijk zal worden behandeld. Hoogstwaarschijnlijk wil Assange een verblijfsvergunning voor Zweden om daardoor ook geregistreerd te kunnen worden als verantwoordelijk uitgever van WikiLeaks. De weborganisatie, die momenteel de server van de Zweedse Piratenpartij gebruikt om haar materiaal te publiceren, beschikt vandaag de dag niet over een uitgeverslicentie. "Degene die in dit land verantwoordelijk uitgever wil zijn, moet in elk geval in bezit zijn van een Zweedse verblijfsvergunning", zegt Rickard Falkvinge, leider van de Piratenpartij.

Verhoord
Gisteravond werd Julian Assange overigens verhoord door de politie in Stockholm. "Ik kan bevestigen dat het verhoor heeft plaatsgehad, maar mijn cliënt zegt dat hij geen misdrijf heeft begaan", reageerde Assanges advocaat Leif Silbersky. Formeel is de WikiLeaks-baas aangeklaagd wegens de aanranding van een vrouw. Raadsman Claes Borgström, die beide vrouwen vertegenwoordigd die aangifte tegen Assange deden, heeft echter geëist dat het besluit opnieuw moet worden getoetst en meent dat de Australiër als verdachte van twee verkrachtingen dient te worden beschouwd.

Gevangenisstraf voor dronken kapitein Nederlands schip

HELSINGBORG - Een Zweedse rechtbank heeft de Oekraïense kapitein van een Nederlandse vrachtvaarder veroordeeld tot een gevangenisstraf van één maand, nadat zijn schip bij Helsingborg aan de grond was gelopen.

In de vroege ochtenduren van 13 augustus voer de Flinterforest, dat met een lading papier op weg was van Finland naar Schotland, op een ondiepte ten noorden van de stad Helsingborg. De Zweedse kustwacht die bij het containerschip aan boord ging, constateerde dat de 44-jarige kapitein teveel had gedronken en droeg de man over aan de politie. Gisteren veroordeelde de rechter hem tot een celstraf van één maand. Maar ondanks het vonnis kwam de gezagvoerder direct weer vrij. De rechter nam er genoegen mee dat de man al zeventien dagen in voorarrest had gezeten en vermoedde bovendien dat het voor de kapitein na het bewuste ongeluk moeilijk zal worden om nog werk te vinden. Flinter Shipping, de eigenaar van het vaartuig, staat achter de uitspraak en heeft aangegeven de kapitein niet meer in te zullen huren.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden