woensdag 29 september 2010

Nieuwe Zweedse kampioen hoogstwaarschijnlijk uit Skåne

MALMÖ - Het slot van de Allsvenskan stevent af op een ware voetbalthriller. Met nog maar vijf speelronden te gaan, heeft zowel Malmö FF als Helsingborgs IF 55 punten verzameld.

De nieuwe kampioen van Zweden komt derhalve zo goed als zeker uit de zuidelijkste regio Skåne. Malmö en Helsingborg geven gedurende deze eindsprint naar het einde van de Zweedse eredivisie voorlopig geen haar toe. Wel is het doelsaldo van de blauwwitten uit de derde stad van het land beter dan dat van de naaste buur. In de 25ste speelronde versloeg Malmö op eigen veld de kraker tegen IFK Göteborg met 2-1. Rick Kruys stond bij de thuisploeg opnieuw niet in de basis. Helsingborg ging op bezoek bij de kwakkelende regerend kampioen van Zweden, AIK Solna. Het aantrekkelijke duel eindige in een 3-2 zege voor Helsingborg waar ex-Spartaan Rachid Bouaouzan aan het begin van de tweede helft inviel. Örebro SK doet als nummer drie van de ranglijst nog altijd goed mee. De club volgt na de 1-0 overwinning op Kalmar FF de twee ploegen uit Skåne op tien punten afstand.

Denemarken
Voor FC Kopenhagen is er geen vuiltje aan de lucht. De voetballers uit de hoofdstad blijven sterk acteren in de Deense Superligaen en zetten ook hun tiende speelronde in winst om. Uit in de onderlinge confrontatie met directe achtervolger FC Midtjylland greep Kopenhagen overtuigend met 0-3 de overwinning. Daarmee heeft de titelverdediger zijn voorsprong nu uitgebouwd naar zeven punten. Nummer drie Brøndby IF met Remco van der Schaaf begint de koploper langzaam uit het oog te verliezen. Op eigen terrein bleek Brøndby niet bij machte om hekkensluiter Silkeborg IF bij te houden (0-2) en staat daardoor nu al elf punten achter Kopenhagen. Onderin kreeg Esbjerg fB met Tim Janssen weer wat lucht door op eigen veld een belangrijk punt te pakken tegen Randers FC: 2-2.

Noorwegen
De spanning in de strijd om de Noorse titel is enigszins terug. Het bijna ongenaakbare Rosenborg BK liet zowaar punten liggen. In Drammen snoepte het plaatselijke Strømsgodset IF door een 1-1 gelijkspel twee punten af van de landskampioen en huidige lijstaanvoerder uit Trondheim. Achtervolger Vålerenga IF kroop door een 1-0 zege op SK Brann iets dichterbij. De Osloërs staan nu vijf punten achter Rosenborg en met nog vijf wedstrijddagen af te werken, zijn de titelkansen nog steeds niet verspeeld. Helemaal nu komend weekeinde de absolute topper Rosenborg-Vålerenga op het programma staat. Wellicht beslissen de Trondheimers op eigen veld het kampioenschap definitief. Maar wie weet, heeft Vålerenga nog energie over om de laatste duels op het hoogste Noorse voetbalplatform net zo spannend te maken als in buurland Zweden.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden