woensdag 30 juni 2010

Zweedse havenarbeiders blokkeren Israëlische zeevracht

GOTENBURG - Stuwadoors in de havens van Zweden zijn eigenhandig een boycot begonnen tegen de invoer van Israëlische scheepsladingen. Het logistiek personeel uit daarmee zijn onvrede over de blokkade van Gaza door Israël.

De vakbond voor havenarbeiders wil met de actie de druk op Israël opvoeren teneinde de afsluiting van de Gazastrook op te heffen. Op 31 mei kwamen negen pro-Palestijnse activisten om het leven toen het schip waarmee ze van plan waren naar Gaza te varen, werd geënterd door Israëlische mariniers. Landen over de gehele wereld reageerden sterk verontwaardigd en ook Zweden sloot zich daarbij aan. Zweedse havenarbeiders besloten uit solidariteit met de Palestijnen geen Israëlische goederen meer te lossen. De afgelopen dagen is al ongeveer 500 ton lading uit Israël geblokkeerd. Met name in Gotenburg, de grootste haven van Scandinavië, werden containers niet gelost. Bovendien weigerden de stuwadoors om Zweedse vracht in te schepen en in het noorden van Zweden bleven zodoende ladingen houtproducten op de kade staan.

Schade
Overigens kan de vakbond niet inschatten hoe groot de economische schade door de boycot is. "We gaan dat proberen te berekenen, maar we weten uit ervaring dat rederijen en bevrachters bij blokkades andere transportmiddelen trachten te vinden", verklaart Björn A. Borg, voorzitter van de belangenvereniging voor havenarbeiders. Een Turkse vakorganisatie voor havenpersoneel heeft in navolging van haar Zweedse collega's ook besloten om niet langer Israëlische vaartuigen te laden of te lossen.

Smokkelwaar drukt douane letterlijk met neus op feiten

SVINESUND - Gekke spullen smokkelen lukt altijd wel, maar wie had ooit gedacht dat er in het geniep getracht zou worden om knoflook over de grens te brengen? En dan nota bene nog uit Noorwegen ook.

De Zweedse douaniers keken wel even vreemd op toen ze in Svinesund, op de westelijke grensovergang tussen Noorwegen en Zweden, op een onwelriekende vrachtwagenlading stuitten. Bij controle troffen ze niet minder dan 22 pallets knoflook aan. Alles wijst erop dat de grensbeamten daarmee een heuse smokkelroute van de groentesoort hebben opgerold. Oorzaak van deze nieuwe zwarte handel is de hoge invoerbelasting op knoflook in de Europese Unie (EU). Kooplieden importeren vervolgens grote hoeveelheden knoflook naar Noorwegen, omdat daar voor deze uiensoort geen invoerbelasting betaald hoeft te worden. Hierna gaat de knoflook de grens met Zweden over richting andere EU-landen. De Europese Commissie gelooft dat op deze manier 15 miljoen euro aan belastingen wordt ontdoken. Volgens de Zweedse douane had de vangst een waarde van meer dan 33.000 euro. Inderdaad, een wel heel letterlijke wijze voor de tolwachters om met de neus op de feiten te worden gedrukt...
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden