woensdag 28 april 2010

Mooiste park van Europa in Zweedse Skåne

HELSINGBORG - Sofiero Gård is dit jaar het mooiste park van Europa. De Zweedse reuzentuin ligt even buiten Helsingborg in de zuidelijkste provincie Skåne.

De juryleden waren onder de indruk van de Engels-romantische stijl van de tuinen, het slot van Sofiero en van het uitzicht over de Scandinavische binnenzee Öresund (De Sont). De wedstrijd – voor het derde jaar op rij – is een initiatief van Briggs & Stratton, een van 's werelds belangrijkste fabrikanten van luchtgekoelde motoren voor tuinmachines. Parken in Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Duitsland moesten Sofiero Gård voor laten gaan.

Gustaaf VI
Europa's mooiste park 2010 is een groot compliment voor de vorige monarch van Zweden, koning Gustaaf VI Adolf (1882-1973). Sofiero Gård was een huwelijksgeschenk van zijn vader. Dankzij hem wordt Sofiero ook wel het rododendronpark genoemd, want de koning plantte er in de tuinen rond het slot meer dan 5.000 van 400 verschillende soorten. Toen de vorst in 1973 in Helsingborg overleed, werd Sofiero Gård volgens zijn wens aan de stad geschonken. De achtste stad van Zweden (ruim 90.000 inwoners) werkte daarna hard om het park als een levendige inspiratiebron en als cultureel erfgoed te behouden. De titel Europa's mooiste park van 2010 is een bevestiging van het succes.

Deense stad
Helsingborg is bij Nederlanders en Belgen vooral bekend van het autoveer met zusterstad Helsingør in Denemarken, als deel van de zogenoemde Vogelvluchtroute van Scandlines, één van de belangrijkste verbindingen in Scandinavië. Vanaf de aanlegsteiger van de boot is het nog geen vijf kilometer naar Sofiero Gård, pal ten noorden van Helsingborg. De van origine Deense stad is ook erg in trek bij liefhebbers van geschiedenis en heeft een lang verleden als handelsplaats binnen het middeleeuwse Hanzeverbond.

Rusland en Noorwegen akkoord over grens Barentszzee

OSLO - Met de handtekeningen van de Russische president Dmitri Medvedev en de Noorse premier Jens Stoltenberg is een einde gekomen aan het slepende conflict over de grens tussen de twee landen in de Barentszzee.

Rusland en Noorwegen lagen 40 jaar lang met elkaar in de clinch over het ijskoude water ten noorden van het Europees continent. De Barentszzee - vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (1550-1597) - herbergt een enorme rijkdom aan olie- en gasvoorraden. Naar schatting 90 miljard vaten olie en meer dan een derde van de gasvoorraad in de wereld zitten hier in zeebodem. Beide landen stonden al die tijd te trappelen om de brandstoffen naar boven te halen. Echter, ze konden het maar niet eens worden over de exacte grens in de zee tussen de buren. Met de gloednieuwe afspraken krijgen Rusland en Noorwegen ieder de helft van een gebied met een totale grootte van ongeveer 175.000 vierkante kilometer.

Natuurbescherming
Zoals verwacht is de Noorse natuurbescherming niet blij met de overeenkomst. "Ik vrees natuurlijk dat dit zal resulteren in een toename van het broeikaseffect", reageert Lars Haltbrekken, leider van deze organisatie, sceptisch. Hij staat naar eigen zeggen klaar om te strijden tegen de toestemming aan oliemaatschappijen om in het betreffende gebied naar olie en gas te boren. "Dit is een paradox zonder einde. Stoltenberg bezoekt de belangrijkste klimaattoppen in de wereld om de Noorse olie- en gasexploitatie veilig te stellen. Ook dit akkoord met Rusland gaat alleen maar daarover."

Vliegmaatschappij annuleert vluchten wegens aswolk

BERGEN - De Noorse luchtvaartmaatschappij Widerøe heeft de afgelopen uren een heel aantal vluchten in het westen van Noorwegen geannuleerd. Het overtrekken van een aswolk maakte vliegen riskant.

Met name korte vluchten in de regio Bergen, Vestlandet, werden van het rooster geschrapt. "We hadden slechts toestemming om in en uit de luchtlagen met as te vliegen. Maar bij vluchten van minder dan 30 minuten komen we niet boven deze lagen en daarom moesten we er meerdere annuleren", vertelt Widerøe-woordvoerster Siw Sandvik. Grote maatschappijen zoals SAS en Norwegian hadden geen problemen met vluchten, aangezien hun toestellen langere afstanden en dus hoger vliegen. De vliegtuigen ondervinden daardoor geen hinder van as en stof door de vulkaanuitbarsting in IJsland. Op hun eigen website meldt Widerøe dat vanaf vanochtend de diensten weer normaal worden gedraaid. Wel wordt er gewaarschuwd dat er plaatselijk nog vertragingen of annuleren kunnen voorkomen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden