zaterdag 27 maart 2010

Zomertijd gooit dagritme in de war

STOCKHOLM - Vanacht is het weer zover, dan gaat opnieuw de zomertijd gelden. Maar de omschakeling kan ons dagritme aardig verstoren, zo vonden Zweedse onderzoekers uit.

Om 02:00 uur vannacht gaat de klok wederom een uur vooruit. Zo langzamerhand mogen we dan de zomer begroeten. Dit betekent niettemin dat we al een slaapachterstand hebben voor we goed en wel gewend zijn aan de langere dagen. "We verliezen uiteraard een uur", legt Arne Lowden, onderzoeker aan de Universiteit van Stockholm uit. "Dat betekent dat velen het moeilijker krijgen met opstaan en last hebben van slaapgebrek of zelfs een lichte vorm van jetlag. Het is mogelijk dat dit resulteert in slechtere prestaties en het effect kan dagenlang aanhouden." Een van de voordelen van zomertijd is dat deze leidt tot een lagere energieverbruik.

Negatieve effecten
Maar helaas heeft de tijdsaanpassing ook heel wat negatieve effecten op de gezondheid. Onderzoekers aan Karolinska Institutet (de academie voor geneeskunde) toonden bijvoorbeeld door middel van een studie aan dat tijdens de week na het ingaan van de zomertijd het risico op een hartinfarct met vijf procent toenam. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dan zelfs de kans op verkeersongelukken stijgt. Een remedie die kan werken is volgens Lowden om vier dagen lang een kwartier eerder te gaan slapen. Verder heeft ook de ochtendzon een belangrijke positieve invloed op de aanpassing van onze biologische klok. Een goede raad is derhalve om vooral 's ochtends zoveel mogelijk in het daglicht te vertoeven.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden