zondag 8 augustus 2010

Zweden negatief tegenover boerka op school

UPPSALA - Bijna 90 procent van de Zweden is tegen het dragen van islamitische gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, zo wijst een enquête door de Universiteit van Uppsala uit.

Het boerkadebat is een delicaat wieltje in de machine die Europese democratie heet. Veel landen wagen zich niet aan dit vraagstuk uit angst om zand te morsen in het toch al broze raderwerk van de Europese Unie (EU). Van een vastloper in het EU-parlement door het recente verbod van de islamitische kledingstukken in België en Frankrijk is het nog niet gekomen, maar veel speling lijkt er niet te zijn. De grens tussen godsdienstvrijheid enerzijds en vrije en open communicatie tussen mensen in het openbaar leven aan de andere kant mag gerust behoorlijk troebel worden genoemd.

Nultolerantie
In Zweden menen critici van de boerka en nikab dat er op scholen een nultolerantie zou moeten komen tegen het dragen van deze gezichtsbedekkende hoofddoeken. Eerder deze week kwam Jan Björklund, de minister van onderwijs en partijleider van de Zweedse liberalen, zelfs met het voorstel om de betreffende kledingstukken op school in de ban te doen. Collega-politici vielen over hem heen, maar wat denkt het Zweedse volk eigenlijk van dit idee? Door middel van een enquête onder bijna 1100 Zweden - waarvan 12,3 procent van buitenlandse komaf - kon de Universiteit van Uppsala hierover een aardig beeld schetsen. Bijna 90 procent van de respondenten is tegen het dragen van volledig gezichtsbedekkende kleding op school en op het werk. Degenen die zeer negatief zijn over een multiculturele samenleving waren ten opzichte van vorig jaar in aantal toegenomen. In 2009 had die groep nog een aandeel van 3,9 procent, maar dat cijfer groeide dit jaar naar 5,7 procent. Het zijn vooral jongeren en laagopgeleiden die deze mening aanhangen.

Stabiel
Anders ziet het ernaar uit dat de instelling van de Zweden jegens etnische diversiteit in vergelijking met voorgaande jaren ongeveer stabiel is gebleven. Van de ondervraagden zegt 67 procent goede ervaringen te hebben met personen van een andere cultuur als collega's of medecursisten. Net zoals eerdere jaren hebben vrouwen en hoogopgeleiden meer positieve ervaringen met immigranten. Zweden bezit van heel Europa nog altijd de meest positieve houding tegenover mensen die zich nieuw in het land vestigen.

Russische deelnemer overlijdt tijdens WK saunazitten

HEINOLA - Het WK saunazitten in Finland is gisteravond geëindigd in een tragedie. Tijdens de finale van het evenement bezweek een Russische deelnemer.

De standaardtemperatuur in de nieuwe wedstrijdsauna van de Heinola is 110 graden en gedurende een krachtmeting wordt er iedere 30 seconden een halve liter water op de kachel gegooid. Hier binnen hield nog niemand het langer uit dan tussen de drie en vijf minuten. Maar gisteravond zaten de twee finalisten van het jaarlijkse WK, een Fin en een Rus, er al zes minuten in toen de organisatie besloot de eindstrijd acuut te staken. Toen de deur van de sauna werd geopend, zakten beide mannen op de grond, waarna de Russische deelnemer overleed. De Fin werd met zware brandwonden in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. "De scheidsrechters en hulpverleners volgden de gebeurtenissen via het raam. We besloten de finale te staken toen we merkten dat de deelnemers over de grens van het toelaatbare gingen", verklaart wedstrijdleider Ossi Arvela. De Finse politie ziet op dit ogenblik geen aanleiding te denken aan een misdrijf, maar zal het tragische incident evenwel onderzoeken. De deelnemers participeerden geheel op eigen verantwoording en hadden voor aanvang een medische keuring ondergaan. Volgens Arvela is de kans uiterst klein dat dit kampioenschap weer zal worden georganiseerd.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden