zaterdag 31 juli 2010

Groenlands ijs smelt in recordtempo

NUUK - IJs in het binnenland van Groenland verdwijnt in rap tempo, zo meldt de Britse tv-zender Sky News. Volgens Britse wetenschappers is de gletsjer die ze onderzoeken in een maand tijd met zes meter geslonken.

Het gebied waar de wetenschappers hun metingen verrichten ligt in de buurt van Kangerlussuaq, een plaatsje in het zuidwesten van Groenland. Met name het oppervlakteijs van de gletsjer smelt met grote snelheid. "Zes meter in een maand is heel extreem", zegt Pål Prestrud, directeur van het Noorse klimaatonderzoeksbureau CICERO. Overigens bekijkt hij de resultaten wel met enig voorbehoud, aangezien die nog niet wetenschappelijk zijn gepubliceerd. Maar dat het ijs in het binnenland van Groenland dit jaar heel hard smelt daarover bestaat bij hem geen twijfel. "Het is op Groenland zowel een warme winter als zomer geweest. Bovendien heeft ook eerder onderzoek aangetoond dat het ijs op Groenland abnormaal snel smelt."

Ilulissat
Een andere gletsjer die momenteel heel vlug kleiner wordt, is die van Ilulissat. Tussen 6 en 7 juli trok deze ijskap zich meer dan een kilometer terug. Volgens Prestrud heeft het smeltproces van de gletjser zich het afgelopen decennium driemaal zo snel ontwikkeld. Gedurende de 20ste eeuw droeg het smelten van het ijs op Groenland slechts in bescheiden mate bij tot de stijging van de zeespiegel. Maar de voorgaande tien tot vijftien jaar is het ijs hier sneller verdwenen, iets wat op zijn beurt bijdraagt aan de toename van het zeewaterniveau. Hoe vlug het Groenlandse ijs slinkt en wat voor gevolgen dat op de langere termijn voor de zeespiegel heeft, valt moeilijk te beantwoorden.

Snelst bewegende
De gletsjer van Ilulissat is met 30 meter per dag de snelst bewegende ijsmassa ter wereld. Wanneer de gletsjer afkalft, belanden grote brokken ijs in de zogeheten IJsfjord van Ilulissat. Vaak zijn deze ijsbergen zo groot dat ze langere tijd op de bodem van de fjord blijven liggen tot dat ze uiteindelijk in kleinere stukken breken en worden afgevoerd naar Diskobaai. Dit proces, waarin de gletsjer afkalft en de ijsbrokken richting Diskobaai dobberen, is een spectaculair gezicht. Het gebied is populair bij toeristen en het IJsfjord staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden