donderdag 29 juli 2010

Historisch warmterecord Finland

LIPERI - Vandaag ging in een snikheet Finland het 96-jaar oude warmterecord aan diggelen. In de gemeente Liperi steeg het kwik tot ongekende hoogte: 37,2 graden Celsius.

De nieuwe recordtemperatuur werd gemeten op vliegveld Joensuu in het Oost-Finse Liperi. Het oude record stond op naam van de stad Turku waar in 1914 de thermometer 35,9 graden aanwees. Gisteren had Lahti met exact 35 graden de warmste dag van het jaar. Het record van vandaag verraste Finse meteorologen die een dergelijke historische mijlpaal in geen geval hadden verwacht.

AZ eenvoudig langs IFK Göteborg

ALKMAAR - Zonder al te veel inspanning schoof AZ vanavond tijdens de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Europa League tegenstander IFK Göteborg aan de kant: 2-0.

Op voorhand al waren de Alkmaarders in geen geval onder de indruk van IFK. In de voorbeschouwingen verweet Gertjan Verbeek de Zweedse ploeg dat die al jaren dezelfde tactiek hanteert. "IFK Göteborg heeft het moeilijk, dat zie je aan hun zelfvertrouwen. Hun resultaten in de competitie zijn niet goed. Ze spelen al jaren hetzelfde spelletje op basis van de diepe bal", zo verklaarde de AZ-trainer op de website van de Alkmaarse club. Vanavond kreeg hij gelijk. Meteen vanaf het begin zette de thuisploeg de bezoekers vast en kreeg meerdere goede kansen. Toch kwam de voorsprong pas vlak na rust tot stand. Eerst opende Ragnar Klavan de score met een rake kopbal, 1-0. De in de hoofdmacht debuterende aanvaller Johann Berg Gudmundsson tekende kort daarna met een wonderschoon doelpunt voor de 2-0 eindstand. AZ-middenvelder Pontus Wernbloom speelde de gehele wedstrijd tegen zijn oude club IFK.

Kari Arkivuo
Häcken BK, een andere profclub uit Gotenburg, heeft met onmiddellijke ingang Kari Arkivuo van Go Ahead Eagles gecontracteerd. De Finse middenvelder speelde anderhalf voor de formatie uit Deventer en groeide in die tijd uit tot een vaste kracht in het elftal. Go Ahead had de 27-jarige Arkivuo graag langer willen behouden, maar de Fin wilde liever hogerop spelen. Toen zijn stage van de afgelopen dagen bij de Schotse eredivisionist Hearts of Midlothian echter geen contract opleverde, koos Arkivuo ervoor terug te keren naar Scandinavië.

IJsbeer overvalt kajakkers op Spitsbergen

LONGYEARBYEN - Twee Noorse kajakkers kregen vanochtend op de arctische eilandengroep Spitsbergen de schrik van hun leven toen een ijsbeer hun tent binnendrong. Eén van de mannen raakte gewond voordat zijn kameraad de beer kon doodschieten.

Het ongeluk vond plaats op Nordaustlandet, het noordelijkste deel van de archipel. Hier hadden de twee 22-jarigen, Sebastian Plur Nilssen en Ludvig Fjeld, hun kamp opgeslagen tijdens hun recordpoging om als eersten ter wereld de vier grote eilanden van Spitsbergen met de kajak rond te varen. Maar aan de 2000-kilometer lange reis kwam abrupt een einde. De vrienden lagen in hun tent te slapen toen de ijsbeer plotseling binnenviel. Het roofdier beet Nilssen in zijn bovenlichaam en sleepte hem vervolgens naar buiten over het strand. Fjeld moest verscheidene schoten afvuren om de ijsbeer te doden. De gewonde werd per helikopter overgevlogen naar het ziekenhuis van Longyearbyen en daar geopereerd voor verwondingen aan bovenlichaam, hals en in het gezicht.

Zelden
Volgens Noorse wildkenners en biologen komt een aanval door een ijsbeer uiterst zelden voor. Ze vermoeden dan ook dat het dier zo hongerig moet zijn geweest om een dergelijke wanhoopsactie te ondernemen. Aangezien de ijsbeer een beschermde diersoort is, werd direct de Sysselmann, de Noorse gouverneur op Spitsbergen, ingelicht over het incident. Bewuste jacht op deze beersoort is strafbaar, hoewel het doden uit noodweer uiteraard wel is toegestaan.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden