donderdag 2 september 2010

Scheepswrak Åland herbergt ook eeuwenoud bier

MARIEHAMN - Eerst vonden duikers een forse lading stokoude champagne. Nu blijkt dat het scheepswrak bij de Finse eilandengroep Åland tevens een lading bier aan boord heeft.

De euforie onder de duikers die deze zomer een scheepswrak ontdekten nabij het eiland Fögö in het zuiden van Åland en vervolgens stuitten op een flinke hoeveelheid flessen champagne was uiteraard groot. Maar toen het team vorige week aanving met het bergen van de alcoholische schat werd de stemming nóg beter. Een feeststemming welhaast, omdat ze tijdens de werkzaamheden ook nog eens flessen tegenkwamen die sterk op bier leken. Toen één van de flessen door een barst in het kwetsbare glas kapot ging, werd hun vermoeden bevestigd. "Dit is met alle waarschijnlijkheid het oudst bewaarde bier ter wereld", zegt Rainer Juslin, afdelingschef bij het regiobestuur van Åland. Deskundigen hadden onderwijl al geconcludeerd dat de gevonden champagne inderdaad het predikaat langst bewaarde mousserende wijn waar het bestaan van bekend is, mag dragen. Juslin: "We kunnen dus constateren dat we nu zowel de oudste champagne als de oudste bierflessen van de wereld in ons bezit hebben." De waarde van de champagne wordt geschat op enkele tienduizenden euro's per fles. Vooralsnog bestaat er nog geen zekerheid over de ouderdom van het scheepswrak. Kenners vermoeden dat het uit de eerste helft van de negentiende eeuw stamt.

Wereldprimeur kunst Bob Dylan in Kopenhagen

KOPENHAGEN - Denemarken heeft met de opening van een tentoonstelling van de schilder- en tekenkunst door muziekicoon Bob Dylan dit weekend een regelrechte wereldprimeur.

Het nationale Deense kunstmuseum (Statens Museum for Kunst) te Kopenhagen opent deze zaterdag Dylans expositie die bestaat uit een collectie nog ongetoonde kunststukken, te weten 40 acrylschilderijen en acht potloodtekeningen. De werken verhalen over de indrukken - mensen, plaatsen en gebeurtenissen - die de muzikale meester opdeed tijdens zijn reizen naar Brazilië. In persoonlijke gesprekken met Kasper Monrad, de conservator van het kunstmuseum, doet hij uit de doeken graag in het Zuid-Amerikaanse land te vertoeven. De expo draagt dan ook een toepasselijke naam: The Brazil Series. Bob Dylan is voorts van mening dat hij via zijn muziek niet alles kan vertellen wat hem bezighoudt en daarom veel energie steekt in zijn schilderkunst. Op deze wijze werkt hij al zijn gehele, lange loopbaan. Echter, het is nu voor het eerst dat zijn creatieve uitingen op canvas en papier op grotere schaal onder de aandacht worden gebracht. De tentoonstelling in Kopenhagen valt te bewonderen tot en met 30 januari 2011.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden