zaterdag 3 juli 2010

West-Zweeds walvisskelet 14.000 jaar oud

STRÖMSTAD - Wegenbouwers in de West-Zweedse regio Bohuslän stuitten vorig jaar op het geraamte van een walvis. Nu hebben onderzoekers geconcludeerd dat het gaat om overblijfselen van maar liefst 14.000 jaar oud.

Het is een bijzondere geschiedenis. Walvisrestanten die een flink eind in het binnenland worden gevonden; toch niet iets dat geregeld voorkomt. Maar in Bohuslän kan het, want deze Zweedse streek bestond tijdens de oude steentijd - die duurde tot circa 10.000 jaar geleden - grotendeels uit eilanden. In april 2009 werd er even buiten Strömstad gewerkt aan snelweg E6 toen de bouwers in de klei de beenderen aantroffen. Aanvankelijk schatten zoölogen hun ouderdom op ongeveer 10.000 jaar. Maar nu, na gedegen analyse, hebben Zweedse en Engelse onderzoekers de tijdlijn nog eens 4000 jaar verder teruggeschoven.

Baai
Het skelet is afkomstig van een Groenlandse walvis en meet een lengte van 20 meter. Millennia geleden zwom het dier in deze buurt rond wat toen een 90-meter diepe baai van een ijszee was. Na zijn dood werden de botten door de luchtdichte kleilaag voortreffelijk geconserveerd. Straks wanneer de wegenconstructie achter de rug is, zal het skelet permanent op een recreatieplaats langs de weg worden tentoongesteld.

Nederlander en Noor hardlopend tegen kanker

NOORDKAAP - Van Noord- naar Zuid-Noorwegen in 40 dagen om geld op te halen in de strijd tegen kanker. Dat is de enorme uitdaging voor de Nederlander Peter Rietveld en de Noor Erik Nossum.

Komende donderdag 8 juli starten de twee voor de loop van hun leven. Peter (52) en Erik (56) rennen zeker niet voor het eerst een lange afstand, maar juist deze tocht langs de as van Noorwegen heeft het duo nog niet eerder afgelegd. Het uitgestippelde traject gaat van de Noordkaap in het uiterste noorden tot aan het zuidelijkste puntje Lindesnes, een afstand van maar liefst 2521 kilometer. Tot op de dag van vandaag heeft nog nooit iemand het hele stuk gelopen, zelfs niet terwijl vanaf 1951 in totaal 148 keer zodanige expedities in verschillende varianten zijn ondernomen. Momenteel staat het record voor deze afstand op spierkracht op 69 dagen. Het tweetal hoopt het stuk in 40 dagen te kunnen afwerken. Erik uit Oslo loopt sinds 1995 marathon en voltooide de bekende marathon van New York toen in ongeveer vijf uur. Heerhugowaarder Peter begon tien jaar geleden met hardlopen en deed onder andere in 2008 mee aan de wedstrijd Parijs-Amsterdam. In elf dagen tijd legde hij de 609 kilometer af.

'Actief tegen Kanker'
Terwijl Peter en Erik straks op weg zijn, zamelen ze tegelijkertijd geld in voor de Noorse stichting 'Actief tegen Kanker' (Aktiv mot kreft). Onderweg op hun dagelijkse etappes tussen de Noordkaap en Lindesnes hopen de twee te kunnen rekenen op mensen die spontaan gaan meerennen. Beide atleten stellen dit zeer op prijs en menen dat dit in ieder geval erg goed voor hun motivatie zal zijn. Meer informatie staat op de website http://www.norwayrun.net/. De Noorse tekst kan op de site met behulp van een vertaalprogramma worden overgezet naar onder meer Nederlands.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden