vrijdag 22 januari 2010

Zweedstalige Finnen pessimistisch over toekomst taal

HELSINKI - De toekomst van het Zweeds in Finland blijft de gemoederen bezighouden. Steeds minder sprekers van de taal zien nog perspectief voor hun idioom.

Voorgaande weken berichtte deze webkrant al verscheidene keren over de moeilijkheden waar de Zweedse taal in Finland mee te maken heeft. De situatie kan precair worden genoemd, aangezien de Finstaligen zich in een enquête hebben uitgesproken tegen de verplichte Zweedse lessen op school. Met de publicatie van Barometern 09, het jaarlijks terugkerende rapport dat de opinies in Zweeds Finland peilt, lijkt de toekomst van het Zweeds er nog bleker uit te zien. Slechts 67 procent van de Zweedstaligen gelooft dat hun idioom in Finland blijft voortbestaan. Vijf jaar geleden was dat percentage nog 87 procent. Onderzoekers verklaren de daling door de verslechterde omstandigheden voor de Zweedse Finnen. Zo werd afgelopen jaar onder andere de gedeeltelijk Zweedstalige gemeente Sipoo voor een flink stuk geannexeerd door Helsinki waar Fins domineert, weten ministers vaak niet hoeveel Finnen er zijn die Zweeds als moedertaal spreken en ging bovendien het mes in het budget voor de Zweedstalige tak van staatsomroep YLE.

Noorse doorkruist Antarctica op spierkracht

ANTARCTICA - Na een tocht van ruim twee maanden zijn de Noorse Cecilie Skog en de Amerikaan Ryan Waters op eigen kracht Antarctica overgestoken. Het duo legde de gehele afstand van 1800 kilometer af op ski's.

Al eerder in het verleden ondernamen mensen de oversteek van 's werelds zuidelijkste continent. Maar altijd werd er gebruikt gemaakt van wind en zeilen als voortstuwing. De onderneming van Skog en Waters verliep daarentegen volledig op spierkracht. Medio november ving de expeditie aan op Berkner Island, een schiereiland van Antarctica ten zuiden van Zuid-Amerika. Na 49 dagen, op Oudejaarsdag, passeerde het tweetal de Zuidpool en vanaf dat moment ging de reis weer noordwaarts. Ondanks alle ontberingen, Skog viel 15 kilo af en Waters zelfs ruim 20 kilo, arriveerden ze gisteravond moe maar voldaan op het Ross-ijsplateau, ongeveer ter hoogte van Nieuw-Zeeland. De uit Ålesund afkomstige Cecilie Skog was in 2006 de enige vrouw ter wereld die de hoogste bergen van ieder werelddeel, de Zeven Toppen, had beklommen. Verder bereikte ze als tweede vrouw, na de Zweedse Tina Sjögren, op ski's vanaf het vasteland de Noordpool.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden