vrijdag 20 augustus 2010

Iron Maiden gaat bij Noorse arts voor patiënten

BERGEN - Een galsteenpatiënt schreeuwde het uit in de wachtkamer, maar er kwam geen hulp. De arts was namelijk naar een Iron Maiden-concert. "Ik heb ook andere banen en was niet bang om ontslagen te worden", reageert Jan Øren die in heel Noorwegen nu de 'Rockdokter' wordt genoemd.

Toen de wachtrijen toenamen op de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis in Bergen kreeg de collega-arts van Øren in de gaten dat hij alleen werkzaam was. En snel kwam men er achter dat dokter Øren een optreden van de Britse hardrockgroep Iron Maiden bijwoonde. "Eigenlijk was ik niet van plan om naar Iron Maiden te gaan en had daarom ook geen kaartje gekocht. Maar toen kreeg ik een uitnodiging om als medisch personeel te komen. Dat leek me toch best wel leuk", vertelt de 60-jarige arts over het incident dat in Noorwegen tot grote verontwaardiging heeft geleid. Hij vroeg vrij, maar het lukte hem niet om iemand te vinden die met hem de nachtdienst wilde ruilen. Dus vond Øren het wel prima zo.

Chaotisch
Volgens de krant Bergens Tidene werd de situatie op de afdeling spoedeisende hulp al vrij snel chaotisch. Een patiënt worstelde met galsteenklachten, maar de eenzaam achtergebleven arts had geen tijd om te komen. Even na middernacht kreeg Jan Øren een telefoontje dat hij zich onmiddellijk richting ziekenhuis diende te begeven. Op de vraag of hij zich ervan bewust was dat zijn eenzijdig genomen verlof voor grote chaos op de spoedeisende hulp zorgde, antwoordt hij: "Je moet weten dat de inwoners van Bergen extreem ongeduldig en ondankbaar zijn en voor het minste geringste op de eerste hulp verschijnen. Er is altijd een rij op de eerste hulp." Maar even later neemt de Rockdokter die uitspraak toch terug. "Dat had ik niet op die manier mogen zeggen. Ik ben geboren en getogen in Bergen en houd van de Bergense mentaliteit." Wel beweert Øren dat zijn collega's met het concertbezoek hadden ingestemd. Dat hij had geprobeerd zijn nachtdienst voor een avonddienst te ruilen, maar dat dit niet was gelukt. De andere artsen hadden er zodoende begrip voor het feit dat hij weg zou zijn.

Stappen
Maar volgens zijn chef is dat geen excuses en heeft stappen tegen Øren aangekondigd. Toch is Jan Øren niet ongerust. Zelf zegt hij dat hij meer dan een miljoen Noorse kronen (ruim 125.000 euro) per jaar verdient en dat hij meerdere banen heeft. Hij vertelt tevens maar wat graag over zijn muziekinteresse: "Rock is mijn grootste favoriet, maar eigenlijk luister ik naar alle soorten muziek. Muziek is mijn hobby en ik speel zelf gitaar, maar ben geen echte Iron Miaden-fan."

Zoon Henrik Larsson traint bij Feyenoord

ROTTERDAM - Pappa Henrik startte er in 1993 zijn succesvolle internationale carrière. Nu is Jordan Larsson door Feyenoord uitgenodigd een week lang met de jeugdafdeling mee te trainen.

Vier seizoenen lang speelde de Zweedse aanvaller 'Henke' Larsson voor de club uit Rotterdam-Zuid. Daarna kwam hij uit voor het Schotse Celtic, FC Barcelona en Manchester United. Vandaag de dag is hij trainer van de Zweedse eerstedivisieclub Landskrona BoIS. Dat de appel niet ver van de boom valt, bewijst zoon Jordan nu. De 13-jarige Larsson voetbalt een weeklang mee bij Feyenoord Academy. Maar vader Henrik wil voor de duidelijkheid wel even iets kwijt: "Het gaat niet om een proeftraining. Jordan is gewoon uitgenodigd om mee te doen aan een zomerkamp van een week." Niettemin lijkt Feyenoord Academy zelf wél iets ambitieuzer. "Deze stage is deels bedoeld om te kijken hoe Jordan het bevalt in Rotterdam", zegt Stanley Brard, hoofd opleidingen op de website van de Feyenoord-jeugdafdeling. "Het is niet zo dat we nu bezig zijn hem definitief op te nemen in de opleiding, maar wie weet wat er in de toekomst nog uit voortvloeit."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden