zondag 21 maart 2010

Viking laat Brann volledig kansloos

STAVANGER - Vooraf beloofde het een strijd op het scherpst van de snede te worden in de Noorse eredivisie. Achteraf gezien had SK Brann geen enkele kans tegen het oppermachtige Viking FK. De voetballers uit Stavanger wonnen met liefst 4-0 van hun Bergense buurman.

Na het verlies uit tegen Vålerenga IF vorige week (0-2) had Viking echt wat goed te maken. Het team trad aan zonder doelman Boy Waterman - die op het allerlaatste moment toch niet door de medische keuring kwam en intussen is teruggekeerd bij AZ - maar met oud-Heerenveenspits Patrik Ingelsten in de gelederen. Onder meer door een treffer van deze Ingelsten zegevierde Viking verdiend. Daarmee deed Brann opnieuw slechte zaken tegen een buur aan de westkust. Vorig weekend speelden de Bergenaren slechts met 0-0 gelijk tegen promovendus FK Haugesund. Momenteel heeft alleen Aalesunds FK nog een 100 procent score uit de twee gespeelde wedstrijden. De ploeg won zelf met 2-0 bij nieuwkomer Hønefoss BK en gaat nu fier aan de leiding in de Tippeligaen.

Denemarken
In Denemarken lijkt de strijd om de titel langzamerhand te gaan tussen regerend landskampioen FC Kopenhagen en Odense BK. De hoofdstedelingen versloegen uit SønderjyskE met 2-0, terwijl Odense op eigen veld AGF Århus met dezelfde cijfers terugwees. Nummer drie Esbjerg fB raakte verder achterop door bij lage middenmotor FC Nordsjælland te verliezen (0-1).

Zweden
AIK, de kampioen van Zweden, heeft nog steeds de vorm van afgelopen seizoen niet te pakken. De club uit Solna kwam na de teleurstellende opening van vorige week (0-0 tegen debutant Mjällby AIF) opnieuw niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen IF Brommapojkarna. Het vorig jaar gepromoveerde Mjällby deed wederom positief van zich spreken. Thuis had de ploeg uit het Zuid-Zweedse Sölvesborg niet veel moeite met GAIS Göteborg: 3-0.

IJslanders op de vlucht voor vulkaan

REYKJAVIK - Tussen de 500 en 600 mensen zijn geëvacueerd uit de omgeving van de gletsjer Eyjafjallajökull in het zuiden van IJsland. Voor het eerst sinds de jaren 1820 is een vulkaan in het gebied weer actief geworden.

Vannacht begon de vuurspuwende berg zich te roeren. Na de uitstoot van as kwamen twee lavastromen op gang, een in oostelijke en de grootste stroom in westelijke richting. Volgens geofysicus Freymódur Sigmundsson ligt de plek waar de eruptie nu plaatsheeft dichtbij de rand van de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. "De uitbarsting vermindert de druk op een eventuele eruptie in Eyjafjallajökull. We vermoeden dat de activiteit te maken heeft met alle aardbevingen die we de afgelopen weken hebben gezien. Het is mogelijk dat de lavastromen zich verplaatsen in noordelijke of zuidelijke richting. Als de lava naar het zuiden stroomt, kan die onder de gletjser terechtkomen, hoewel we daarvoor op het ogenblik nog geen indicaties hebben." Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de uitbarsting een overstroming teweeg zal brengen, zoals het geval is wanneer een eruptie onder een gletsjer begint. Sigmundsson noemt de huidige situatie stabiel.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden