vrijdag 28 mei 2010

Verschijning zanggors verrast Zweedse vogelaars

KUNGSBACKA - Vogelliefhebbers in Zweden tonen zich aangenaam verrast door een onaangekondige bezoeker uit Noord-Amerika: de zanggors.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft dit vogeltje zich in Zweden laten zien. Vogelspotters waren dan ook euforisch over deze speciale visite. Het gevleugelde beestje werd gevangen en geringd op het eiland Nidingen voor de kust van het West-Zweedse Kungsbacka. De zanggors (Melospiza melodia) is normaal gesproken een veelgeziene gast in de Verenigde Staten en Canada. Het is een trekvogel, want vooral de zanggorzen uit Canada vliegen ieder jaar naar de zuidelijke staten van Amerika teneinde te overwinteren. Ook zijn naam berust niet puur op toeval, omdat het vogeltje over een stevige, aangenaam klinkende zangstem beschikt. De zanggors leeft voornamelijk van insecten en zaden. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat een zeldzame vogel in Zweden wordt waargenomen; eerder deze maand nog ving de vogelwacht op het eiland Öland een cirlgors die anders de regio Middellandse Zee als leefgebied heeft.

Staking ambtenaren legt Noors openbaar leven lam

BERGEN - "Nu is het oorlog en we gebruiken alle middelen die we tot onze beschikking hebben." Spierballentaal van de grootste Noorse vakbond LO; niet minder dan 17.000 gemeente-ambtenaren zijn vanmorgen in staking gegaan.

Personeel van kinderdagverblijven, scholen en ziekenhuizen in heel Noorwegen - op de hoofdstad Oslo na - hebben het werk voor onbepaalde tijd neergelegd. De staking is de grootste in 30 jaar tijd. Het stuklopen van de onderhandelingen over loonsverhoging voor lokale overheidsdienaren gistermiddag resulteerde vanochtend in de massale werkonderbreking. Vooral grote steden als Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand en Tromsø werden door de staking getroffen. In Oslo bereikten de werkgevers en vakbonden vanmorgen alsnog een akkoord waardoor een dreigende staking hier uiteindelijk van de baan was. Het belangrijke struikelblok in de gesprekken is de gelijktrekking van het salaris van de vrouwelijke ambtenaren met dat van hun mannelijke collega's. Maar aangezien liefst drie van de vier gemeente-ambtenaren vrouw zijn, zullen bij een overeenkomst de kosten voor de gemeenten ineens de pan uitrijzen. Onder staatsambtenaren is de verhouding man-vrouw beter verdeeld.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden